Labuťáka Trenéra s partnerkou zvířecí záchranáři přestěhovali z Radbuzy

Začalo jaro. A s ním, jako již několikátou sezónu, střet civilizace s přírodou. V Plzni na řece Radbuze má své hnízdní teritorium stabilní labutí pár již několik let. Ovšem stále dokola zde dochází ke střetu lidských potřeb s přirozeností volně žijících živočichů.

A jelikož lidé si stále myslí, že jejich potřeby jsou nade vše, tak příroda zase musí ustoupit. Ale nevzdává se lehce.
 
Pár labutí svůj domov brání tak, že se o něj perou doslova o život. "Hned po letošním prvním incidentu, kdy samec zkrátka zcela přirozeně bránil svoje teritorium před vetřelcem a vykoupal rychlostního kanoistu, který asi zase neměl tak repre čas, aby labuťákovi ujel, a ten mu nakonec rozšlapal loď. A kanoista si může gratulovat, že labuťákovi pro útok přišla loď důležitější, ale i tak si to pro letošní sezónu zpečetil," líčí za zvířecí záchranáře Gabriela Černá.
 
Takže letošní přesouvání Trenéra s partnerkou se tím pádem značně uspíšilo. Blesková odchytová akce byla naplánována na páteční odpoledne. "Byli potřeba nejzkušenější chytači, jelikož tento pár již zažil tolik přesunů, takže je velmi ostražitý. Tady není prostor na chyby. Odchyt musí být tudíž proveden přesně, rychle a bezchybně, což se kolegům Hance a Radkovi podařilo skvěle, na dokonale cílený doskok," říká Gabriela Černá s tím, že pár byl přemístěn na klidnější lokalitu, kterou jim zvířecí záchranáři po dlouhých úvahách vybrali, kde, jak doufají budou mít labutě nejen klid od nenechavých lidí, kteří je v centru města stále rušili, nevhodně krmili a znesnadňovali klidné hnízdění, ale pokud se jim bude na lokalitě dařit, možná bychom se od tohoto páru mohli dočkat i nějakých dochovaných mláďat. Většinou totiž v předchozích letech o ně pár přicházel právě kvůli nepříznivým podmínkám a lidským zásahům v centru města. Zatím se ale nenašla lokalita, která by překonala mocnou touhu po jejich původním hnízdišti, a tak se vždy každý rok pár vrátil zpět na řeku do centra. Uvidíme, jak to bude s letošním výběrem.
 
"Moc bychom si přáli, aby se jim zalíbilo jinde než v Plzni, a konečně se dočkali důstojného a klidného labutího života, ale příroda je příroda, ta má své zákony, ať se nám to líbí nebo ne," uzavírá Gabriela Černá.

foto: desop