Město Plzeň změní přístup v nakládání s autovraky

Město Plzeň provedlo některé úpravy ve svém statutu, novela kromě řady formálních změn stanoví například nový postup v kompetenci nakládání s vraky automobilů.

Nově bude mít autovraky na území západočeské metropole na starost městská příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně, dosud bylo řešení problémů na městských obvodech. Změna v odpovědnosti má sjednotit a zjednodušit postup při odstraňování autovraků z ulic a parkovišť.

„Bude to Správa veřejného statku, kdo bude autovraky aktivně vyhledávat a řešit podněty občanů k tomuto tématu. Také připraví podklady a podá příslušnému úřadu městského obvodu návrh na uložení povinnosti provozovateli vraku odstranit vrak z pozemní komunikace. Poté, co příslušný úřad městského obvodu rozhodne o tom, že se skutečně jedná o vrak a nařídí jeho odstranění, zajistí Správa veřejného statku po marném uplynutí lhůty pro odstranění vraku samotným provozovatelem odstranění vraku na náklady jeho provozovatele,“ vysvětlil primátor města Martin Zrzavecký.

Podle primátora jsou autovraky problémem, z ulic se likvidují jen velmi složitě. Převedením pravomocí vlastníka komunikace z obvodů na Správu veřejného statku se sjednotí pohled vlastníka komunikace na to, co je a co není autovrak. Změna statutu se nijak nedotýká výkonu přenesené působnosti při odstraňování vraků. O samotném odstranění vraku z pozemní komunikace budou nadále rozhodovat úřady městských obvodů v přenesené působnosti s tím, že odvolacím orgánem proti jejich rozhodnutím bude nadále Magistrát města Plzně.

Další změny Statutu města se týkají například změn některých kompetencí na úseku školství, dílčí změny kompetencí na úseku péče o zeleň, úpravy rozsahu operativní správy městských obvodů, úpravy podmínek pro realizaci investičních akcí městských obvodů, kompetence při rozhodování o vymáhání a promíjení pohledávek z užívání městského majetku a z bezdůvodného obohacení, přesunu kompetencí při nakládání s nebytovými prostory z orgánů obvodů na orgány celoměstské a další.

Statut města, jehož novela byla ve čtvrtek schválena, byl vydán jako vyhláška města číslo 8/2001 s účinností od 1. února 2002. Obsahem Statutu města je především dělba kompetencí mezi orgány celoměstskými a orgány městských obvodů v samostatné i přenesené působnosti. Statut města je podzákonným právním předpisem a musí být tedy v souladu s právními předpisy vydanými Parlamentem České republiky a s vyhlášenými mezinárodními smlouvami, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas a jimiž je Česká republika vázána. S ohledem na neustálé změny v právním řádu České republiky vzniká opakovaně potřeba uvést znění Statutu města do souladu s provedenými změnami zákonů a mezinárodních smluv tvořících součást našeho právního řádu. Novela vychází z podnětů zaslaných nejen ze strany Magistrátu města Plzně, ale též z podnětů zaslaných od některých městských obvodů.