Milíkov: Další část oprav historického statku finišuje (TV Západ)

Stavební práce na rekonstrukci památkově chráněného hrázděného statku v Milíkově na Chebsku jdou do finiše. Objekt je postupně opravován dobovými technikami a po dokončení má být ukázkou chebského statku z přelomu 18. a 19. století.

"V roce 2008 zakoupil Karlovarský kraj ze soukromého vlastnictví rodiny Benků tento hrázděný statek. První, co se zde vytvořilo, byla expozice. Následně se získaly finanční prostředky na rekonstrukci stodoly. Poté z Programu záchrany architektonického dědictví z Ministerstva kultury byly získány finanční prostředky na rekonstrukci kolny, která se také postupně zrekonstruovala," popsala první investice ředitelka chebského Muzea Martina Kulová. 

Na konci roku 2015 získalo Muzeum finance z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci rozvoje kulturního dědictví ve výši 20 milionů korun z celkových 25 milionů potřebných na realizaci projektu. Na konci února roku 2016 se pak započalo se samotnými pracemi. 

"Ta první fáze vypadala tak, že se udělaly sítě, poté se vytvořila jímka, kterou neuvidíte, a začala příprava rekonstrukce hlavní obytné budovy. V současné době zde můžeme vidět, že jsme postoupili. Máme plaňkový plot, v zadním traktu jsou vystaveny toalety. Pak se můžete podívat," dodala Kulová. 

Vyměněny budou i napadené dřevěné části konstrukce za nové. Ty byly v loňském roce vytesány původní technologií s pomocí historických seker. Pod dohledem pracovníků památkové péče je čeká spojení s historickými tesařskými spoji. Další informace o statku naleznete na stránkách muzea na adrese www.muzeumcheb.cz.