Na D5 u Rokycan uhynula labutí vdova po samci, co se postavil vlaku u Trhanova

V pondělí 25.9. 2023 krátce po poledni hlásila řidička jedoucí z Plzně do Prahy nečekaný nález uhynulé labutě na dálničním mostu přes řeku Klabavu nedaleko Rokycan.

Podle záznamu z kamer dálniční správy přistála zcela nečekaně labuť na silničním mostě, přičemž během několika málo vteřin ji v hustém provozu srazilo bílé SUV. Jak potvrdili lidé od Správy a údržby dálnic ze Svojkovic, labuť po střetu s autem ještě chvilku žila a snažila se posunout. Bohužel však během několika dalších vteřin ji rozsáhlé vnitřní poranění „doběhlo“ a zůstala ležet u středového pruhu.

"Než jsem na místo dorazil, byla již labuť z rychlostního pruhu odstraněna a umístěna v kafilerním boxu na správě silnic a dálnic. Sundal jsem si z ní ornitologický kroužek, a tak trochu se strachem a napětím se doma podíval do centrální evidence Kroužkovací stanice Národního muzea Praha. Má předtucha se bohužel potvrdila," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň s tím, že labuť, zabitá na dálničním mostě přes řeku Klabavu u Rokycan je podle ornitologického kroužku vdova po samci, který se 20. 5. 2023 postavil jedoucímu vlaku na kolejích u Trhanova (pila) na Domažlicku. Samici, tenkrát se šesti labuťátky, zvířecí záchranáři následně po úhynu samce na plzeňské záchranné stanici stanici vypustili (25. 5. 2023) právě na Klabavskou přehradu pod dálniční most.

"Není to ani dva týdny, co jsme pak samici se čtyřmi velkými mláďaty odečetli a okroužkovali na Klabavě a měli radost, že alespoň část této rodiny přežila a funguje. Když v tom se stala tato událost," dodává Makoň.

Podle všeho to vypadá, že samice učila svá mláďata létat a udělala nad Klabavskou přehradou kolečko tak nešťastně, že se dostala do rychlostního dálničního pruhu na Prahu.  Každopádně i ona se musela postavit rychle jedoucím autům a úplně stejně jako její samec, následkům poranění podlehla.

"Dnes už jsou jejich mláďata však velká, a když to dobře dopadne, tak alespoň ona by mohla na Klabavské přehradě v klidu dorůst a naučit se létat," uzavírá zvířecí záchranář.

foto: desop