Náklaďáky Pražských služeb se připravují na zimu a mění kabáty

V garážích Pražských služeb mají od začátku minulého týdne napilno.

Technici tam z úklidových vozů demontují cisterny, kropicí lišty a samosběrné technologie a nahrazují je nástavbami na posypový materiál a radlicemi. Do konce měsíce bude přestavěno více než 50 vozů Pražských služeb. Na začátku zimní sezony se uskuteční rovněž cvičný výjezd zimní techniky.

Vozy musí být stejně jako osobní auta připravena na zimu před začátkem zimní sezony. Ta u nás začíná 1. listopadu a trvá do konce března.

„Během tohoto období jsou naše auta prakticky ve stavu permanentní pohotovosti a musí být připravena k okamžitému výjezdu. Sypače mají na korbě zhruba 5 tun posypového materiálu a 2 tuny solanky. Pluhy přijdou na řadu, když napadnou alespoň 3 centimetry sněhu,“ zdůrazňuje tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Za dvě hodiny v zimním

Samotná přestavba vozu trvá třem až čtyřem technikům okolo dvou hodin.

„Auta přestavujeme jednak u nás ve Vysočanech, jednak v ruzyňské provozovně,“ říká Radim Mana.

Celkem bude v Praze připraveno více než 70 zimních sypačů.

S přestavbami se v Pražských službách začalo před více než 20 lety. Postupně se proces zjednodušil a zdokonalil. Dnes už se nad tím nikdo nepozastavuje. Modularita nástaveb jednak umožňuje efektivní celoroční využití vozového parku, jednak ulehčuje pravidelné posezónní kontroly.

Co s vysloužilými letními pneumatikami

Své vozy připravuje na zimu řada šoférů. Absolutní základ je nazutí zimních pneumatik. Co dělat v případě, že ty letní již dosloužily? „Na pneumatiky se vztahuje takzvaná povinnost zpětného odběru. To znamená, že výrobci, distributoři i pneuservisy mají povinnost odebírat vysloužilé pneumatiky. Jejich odevzdání v místě zpětného odběru tak představuje nejjednodušší způsob ekologické likvidace. Alternativou je odvoz pneumatik do jednoho z pražských sběrných dvorů,“ dodává závěrem Radim Mana.

Odložení jedné pneumatiky z osobního automobilu v jednom ze sedmi sběrných dvorů Pražských služeb přijde na 61 korun. Vlastníci nákladních vozů zaplatí bez jedné koruny dvojnásobek. Ceny ve sběrných dvorech, které neprovozují Pražské služby se mohou lišit.

Jak vypadá přestavba, se můžete ve videu tady:

https://www.youtube.com/watch?v=SuW2JW7cReQ