Nová generace trolejbusů Škoda přijíždí do Českých Budějovic

Českobudějovická MHD oznámila plán na nákup 35 moderních bateriových trolejbusů značky Škoda 33Tr. Je to největší investice v historii dopravního podniku. Tato modernizace zlepší pohodlí a bezpečnost cestujících a sníží emise. Vozidla dorazí do Českých Budějovic v letech 2025 a 2026. Celková investice dosáhne 70 procent spolufinancování Evropské unie.

Českobudějovická MHD hvězdí novým dílem své flotily trolejbusů, jelikož dopravní podnik (DP) oznámil plán na nákup 35 moderních bateriových trolejbusů značky Škoda. Tato investice, která je největší v historii dopravního podniku, zlepší a zmodernizuje dopravní prostředky pro četné pasažéry v regionu.

Nové vozidla, Škoda 33Tr, se odlišují svým zaobleným designem, zejména na přední a zadní části vozidla. V současnosti již tento typ jezdí v Teplicích, ale nově dorazí i do Českých Budějovic v letech 2025 a 2026. Obnova vozového parku bude tedy probíhat v průběhu následujících let.

Bateriové trolejbusy nové generace

Škoda 33Tr jsou 18metrové kloubové trolejbusy vybavené moderním informačním a odbavovacím systémem, který najde uplatnění zejména u českých zastávek MHD. Samozřejmostí je klimatizovaný interiér, který zlepší pohodlí cestujících. Kromě toho budou nové vozy vybaveny trakční baterií pro dojezd minimálně 12 kilometrů, což umožní jejich nasazení na spoje, kde nejsou v celé délce troleje, či při výlukech a mimořádných situacích.

Investice a spolufinancování

Tento kontrakt má zásadní význam pro obnovu vozového parku Českobudějovické MHD. Investice dosahuje celkové sumy 70 procent ve spolufinancování Evropské unie, z čehož plyne velký význam také pro regionální hospodářství.

Bezpečnost cestujících na prvním místě

V souvislosti s obnovou vozového parku a zlepšením služeb pro cestující je důležité zdůraznit zvýšenou bezpečnost vozidel. V trolejbusech bude instalován kamerový systém, který zajišťuje monitoring cestujících a přispívá k jejich ochraně.

Čerpání historie trolejbusů v krajském městě spolkné až 115 let, s prvními vozidly v provozu od roku 1909. Modernizace a obnova flotily přináší novou kapitolu v historii veřejné dopravy v Českých Budějovicích a zlepší životní standard a čistý provoz v oblasti.

Budějovická MHD tedy čeká vzrušující období plné inovačního impulzu a zlepšení. Nové bateriové trolejbusy značky Škoda povedou k pozitivní proměně dopravy a zvýšení pohodlí cestujících mířících za svými pracovními či společenskými aktivitami. Lidé z krajského města a okolních obcí tak mají nové důvody k radosti xtra přepravní služby.