Nový pavilon urgentního příjmu za 2 miliardy v Pardubické nemocnici

Pardubická nemocnice otevřela nový pavilon centrálního urgentního příjmu. Náklady na investici činí téměř 2 mld Kč, s dotací 500 mil. Kč z programu REACT-EU. Plný provoz je plánován od 18. března.

V čtvrtek večer proběhlo slavnostní otevření nového pavilonu centrálního urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Celkové náklady na tuto investici dosáhly téměř dvou miliard korun, což z ní dělá největší investici v historii Pardubického kraje. Na financování stavby se podílela dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU.

V příštích dnech začne stěhování lékařů a sester do nově vybudovaných prostor. Pavilon bude postupně uveden do provozu, přičemž nemocnice nezastaví svůj chod ani na okamžik.

Nově vybudovaný pavilon sjednotí příjem pacientů v nemocnici, který byl dosud rozdělen mezi jedenáct různých míst. Budova bude sloužit obyvatelům širokého regionu a poskytne jim základní a specializovanou péči v rámci rozličných oborů medicíny, jako je chirurgie, kardiologie nebo neurochirurgie.

Osmipodlažní budova s dvěma křídly bude vybavena nejmodernější technikou a zázemím. Najdeme zde operační sály, lůžka ARO, centrální sterilizace nebo ambulance. V přízemí bude umístěna tzv. emergency, atrium se zelení a bistrem pro návštěvníky, a na střeše heliport, který umožní rychlý příjezd pacientů při závažnějších situacích.

Stavba pavilonu probíhala za plného provozu nemocnice a v těsné blízkosti dalších budov, což zanechalo určitá omezení. Parkovací možnosti zmizely a zásobovací výjezd musí počkat na vybudování spojovacího nadzemního koridoru. Nový pavilon bude mít rok zkušebního provozu, než se provoz plně stabilizuje.