O regeneraci sídliště Košutka diskutovalo 180 Plzeňáků

Více než 180 obyvatel sídliště Košutka v úterý diskutovalo se zástupci Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, zástupci Městského obvodu Plzeň 1 a zpracovatelem studie Ing. arch. Oldřichem Hyskem o návrhu regenerace sídliště Košutka.

Diskuze ve zcela zaplněné  jídelně 4. základní školy trvala dvě a půl hodiny. Hlavním diskutovaným problémem bylo parkování.  Obyvatelé dále požadovali např. nezahušťovat sídliště další zástavbou, zvýšit bezpečnost dětí při přecházení komunikace u základní školy či zachovat při úpravách v sídlišti pokud možno vzrostlou zeleň.

Prezentovaný návrh, k němuž se zájemci mohou vyjádřit až do pátku 25. listopadu prostřednictvím kontaktního formuláře, je dostupný na www.ukr.plzen.eu. Na stejné stránce se postupně objeví též vyhodnocení námětů a připomínek.

V uplynulých letech zajistil Útvar koncepce a rozvoje města Plzně postupně projekty regenerace všech hlavních plzeňských sídlišť. Prostředí na sídlištích jsou vylepšována s cílem vytvořit příjemnější prostředí, které respektuje současné požadavky obyvatel například na úpravy veřejných prostranství a jejich vybavení pro trávení volného času nebo zlepšení podmínek pro parkování. Schválené projekty regenerace slouží jako koncepční podklad pro zpracování projektů postupných úprav a zároveň jsou základní součástí žádostí o dotaci z Programu regenerace panelových sídlišť, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

V současné době jsou zpracovávány projekty Regenerace sídliště Plzeň-Vinice a Regenerace sídliště Plzeň-Košutka. Příprava projektů již postoupila do fáze, kdy je možné jejich představení veřejnosti. Jako první byl veřejnosti představen návrh projektu Regenerace sídliště Plzeň-Vinice, a to 11. 10. 2016 v budově 7. ZŠ a MŠ Plzeň v Brněnské ulici.