Odhalení pamětní desky věnované dr. Miladě Horákové

Milada Horáková má od včerejšího dne v Praze 2 nové vzpomínkové místo. Pamětní deska byla odhalena na domě v Rumunské ulici 22, kde se politička narodila.

Slavnostního odhalení pamětní desky, věnované významné české právničce a bojovnici za práva žen dr. Miladě Horákové se kromě zástupců radnice Prahy 2 zúčastnil i Mgr. Filip Novák, místostarosta Klubu dr. Milady Horákové a zároveň ředitel Gymnázia Milady Horákové v Praze. 

„Praha 2 je bezesporu městskou částí, která je malá rozlohou, ale velká významem. Narodilo se zde a svůj život prožilo mnoho osobností. Jednou z nich, a troufám si říci, že pro naši novodobou historii jednou z nejvýznamnějších, byla právě Milada Horáková. V české historii bychom našli jen málo žen, které se tak výrazně angažovaly ve veřejném a politickém životě. Tato silná a nezlomná žena, se narodila právě v tomto domě,“ uvedla v rámci slavnostního odhalení starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Milada Horáková k Praze 2 neodmyslitelně patří. Narodila se na Královských Vinohradech, pokřtěna byla v kostele sv. Ludmily a s rodiči bydlela v dnešní Rumunské ulici. Studovala vinohradské gymnázium v Korunní a po vyloučení ze studií dívčí lyceum ve Slezské. Proto se také zdejší radnice k odkazu dr. Milady Horákové dlouhodobě hlásí.

Městská část Praha 2 k příležitosti dnešního slavnostního odhalení pamětní desky vydala také publikaci „Milada Horáková a Královské Vinohrady“, jejímž autorem je již zmíněný Mgr. Filip Novák.

Každoročně si památku Horákové radnice symbolicky připomíná na Vyšehradském hřbitově. V roce 2018 odhalila Praha 2 v zahradě Ztracenka pomník obětem dvou totalitních režimů, nacistického a komunistického, jejichž symbolem je právě rodačka z Prahy 2, dr. Milada Horáková. O dva roky později, v roce 2020, pak radnice představila občanům výstavu k jubileu 30 let činnosti Klubu dr. Milady Horákové a připojila se také k manifestu občanského sdružení Dekomunizace. Osobnosti dr. Milady Horákové se také obsáhle věnuje Encyklopedie Prahy 2.