Ostrov: Vánoce jsou emočně vypjatým obdobím

Na Štědrý den byl v nemocnicích v Sokolově a Ostrově poměrně klid. Na lidi ale více než jindy doléhají psychické problémy.

„Vánoce samozřejmě mají výrazný vliv na lidskou psychiku. Během svátků vzpomínáme na své blízké, kteří třeba již nejsou mezi námi v důsledku úmrtí, nebo v naší mysli doznívají dozvuky nepříjemných rozchodů a podobně. To vše pak může vést k bilancování, vzniku pocitů beznaděje i ke zkratkovém, nebo dokonce plánovanému, pokusu o ukončení života. Vánoce jsou emočně vypjatější než běžné dny," říká primář Tomáš Turek, primář psychiatricjého oddělení nemocnice Ostrov.

Podle Turka v současné době psychiku lidí nepříznivě ovlivňuje také zhoršování ekonomické situace a narušení sociálních vazeb v důsledku epidemie covid. Univerzální rada jak se vyrovnat s vánočními depresemi a stresem ale zřejmě neexistuje. 

"Je to nutné řešit vždy individuálně. Výrazně může pomoci, pokud lidé v podobných obtížích mají rodinné zázemí, nebo kamarády, kteří by jim mohli pomoci s řešením a třeba trávit svátky společně. Ale je tady i možnost obrátit se preventivně na odbornou péči, s čímž se běžně setkáváme i u nás v Ostrově," uzavírá primář psychiatrie. 

Poměrně poklidná situace, pokud jde o akutní případy, byla na západě Čech, kde k tomu zřejmě přispěla i absence sněhu a náledí ve většině měst a obcí. 

"Tentokrát jsme měli Vánoce poměrně klidné. Řešili jsme jen nějaké kosti v krku, hypertenzní krize, nevolnosti, ale tentokrát jsme nezaznamenali ani žádné větší úrazy. Nebyl sníh, takže se to obešlo bez zlomenin," zhodnotil vánoční noc Andrej Farkaš, lékařský ředitel Nemocnice Sokolov.