Plzeň dá městské policii k užívání novou služebnu na Lochotíně

Radní města Plzně schválili, že Městská policie Plzeň dostane do užívání rekonstruované prostory na adrese Sokolovská 105. Strážníci z obvodní služebny Lochotín budou mít k dispozici téměř 260 metrů čtverečních.

„Přízemní panelová budova byla ve špatném stavu. Dříve v ní byly provozovny různých opraven, prodejny či garáže. Před rekonstrukcí byla opuštěná. Město na její rekonstrukci pro potřeby služebny Městské policie Plzeň poskytlo cca 15,7 milionu korun včetně DPH. Peníze byly určeny na zpracování projektové dokumentace a na stavební práce. Realizaci měl na starosti Odbor bytový Magistrátu města Plzně. Ve spolupráci s prvním plzeňským městským obvodem dokončíme opravu a zateplení fasády. Obvod přispěje půl milionem korun,“ uvedla radní města Plzně pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení Světlana Budková.

Nově vybudované prostory obsahují zádveří s vrátnicí, tři kanceláře, šatnu pro ženy s umývárnou a WC, šatnu pro muže s umývárnou a WC, sušárnu pro uniformy, zasedací místnost, odpočívárnu/kancelář, denní místnost a úklidovou místnost. 

Při rekonstrukci prostor byly vybudovány nové příčky, veškeré podlahy byly srovnány a dostaly novou nášlapnou vrstvu, vyměněna byla nevyhovující okna a vstupní dveře i topná tělesa. Také byla vybudována nová elektroinstalace. Služebna dostává novou fasádu a zateplení. Společný vnitroblok bylo nutné upravit vzhledem k nutnosti parkování služebních automobilů. Ve vnitrobloku byl tedy položen nových povrch a byla repasována brána. 

Podle radního pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiřího Winkelhöfera měla dosud obvodní služebna Lochotín své sídlo v Brněnské ulici. „Tyto prostory však nevyhovovaly kapacitně a ani svým umístěním. Nová lochotínská služebna se nachází v centru obvodu, který spravuje, a uvnitř hustě osídleného sídliště. Věřím, že se v ní strážníci budou cítit dobře a že lidem, kteří v tomto obvodu žijí, budou hlídky městské policie nablízku,“ řekl Jiří Winkelhöfer a upozornil, že vchod pro veřejnost bude z Gerské ulice.

Obvodní služebna Lochotín zabezpečuje činnosti Městské policie Plzeň pro celý obvod Plzeň 1, který má více než 52 tisíc obyvatel. Momentálně na služebně slouží takřka dvě desítky strážníků. Mezi jejich každodenní činnosti a úkoly patří dohled nad dodržováním veřejného pořádku. V rámci hlídkové činnosti funguje také cyklohlídka, která provádí kontrolu v okrajových lokalitách jako jsou zahrádkářské kolonie a oblast Boleveckých rybníků. Při této činnosti strážníci úzce spolupracují s asistenty prevence kriminality.