Kraj se chystá na dopady změn v ubytování Ukrajinců, Plzeň staví stan

Po prvním červenci ho bude stát platit jen takzvaným ohroženým osobám. Posílí se tedy kapacity asistenčního centra pomoci v Plzni.

Mezi ohrožené osoby patří matky s dětmi, mladí do 18 let, senioři a invalidé. Ostatní se budou muset postarat sami o sebe a hradit komerční nájmy. Kraj s městem Plzní se na novinku připravují. Posílí provoz krajského asistenčního centra pomoci, které teď funguje třikrát v týdnu. Někteří uprchlíci mohou skončit na ulici, kontroly zvýší i policie.

Město Plzeň se připravuje na krizový scénář, kdy by se ze dne na den mohla ocitnout na ulici početná skupina ukrajinských uprchlíků v souvislosti se změnou dávek, již schválila vláda a která bude účinná od soboty 1. července. V souvislosti s tím se sešel primátor Roman Zarzycký s vedením městské policie a členy krizového štábu. Město připraví několik opatření, kdy postaví stan v blízkosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, posílí výkon služby městské policie a je připraveno poskytnout nouzový nocleh až pro 50 osob.

„Naší naprostou prioritou je zajištění bezpečnosti. Nikoho nechceme nechat na ulici, proto jsme se domluvili na zřízení stanu, ve kterém bude možné dočasně přečkat. Lidé v něm najdou vše pro základní hygienu. Nad rámec těchto opatření žádnou jinou formu podpory nepřipravujeme. Jsem přesvědčen, že se jedná o záležitost, kterou má řešit vláda. Ta opět zaspala a snaží se veškerou odpovědnost hodit na kraje a samosprávy,” řekl primátor města Plzně RomanZarzycký.

„Stan o rozměrech zhruba 10x15 metrů postavíme do konce tohoto týdne v prostoru u bývalého domu Prior na Americké, kde bude fungovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Ve stanu budou k dispozici lavice a stoly, lehátka, pitná voda, v blízkosti necháme instalovat mobilní toalety,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer. Opatření připravují ve spolupráci s Plzeňským krajem Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení, Odbor sociálních služeb a Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně, zapojena je také Městská policie Plzeň. V případě nouze je město připraveno poskytnout pro zhruba 30 až 50 osob nouzový nocleh.

V kraji je kolem 30 tisíc ukrajinských uprchlíků, zranitelných jsou tři až čtyři tisíce.


Štítky: ukrajinauprchlíci