Plzeňský pivovar Proud uvádí na trh piva stařená v sudech po whisky

Plzeňský experimentální pivovar Proud v nových speciálech Barley Wine a Imperial Stout z oblíbené řady Barrel Aged unikátním způsobem propojuje svět piva a whisky.

Piva Barley Wine a Imperial Stout 18 měsíců zrála v sudech po whisky ze světoznámé japonské destilérky Nikka Yoichi Distillery, která k tomuto účelu poskytla sudy vůbec poprvé ve své dlouhé historii.

„V roce 2021 jsme zakoupili 20 kusů sudů typu hogshead, které sloužily ke zrání whisky v palírně Nikka Yoichi. Čerstvě vyprázdněné sudy k nám do Plzně doputovaly z Japonska, konkrétně z jedné z nejstarších palíren Nikka Yoichi Distillery na ostrově Hokkaidó. Na základě profilu whisky a senzorických vlastností sudů jsme sestavili recepturu a uvařili speciální várku dvou piv určených k dlouhému zrání v těchto konkrétních sudech. Poté jsme nechali celý proces přirozeně běžet, v průběhu staření proběhly dvě ochutnávky a o 18 měsíců později jsme se rozhodli pivo pustit do světa,“ rekapituluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda a dodává: „Výsledek předčil naše očekávání a my se těšíme, až ho na podzim nabídneme našim zákazníkům!“

Barley Wine charakterizuje krásná zlato-oranžová barva, aroma jemné rašeliny a sladkého ovoce, lehce kouřová chuť a medová sladkost korunovaná hřejivým, středně dlouhým závěrem. Imperial Stout zaujme sytě tmavou barvou, jemným čokoládovým aroma s nádechem marcipánu, překvapivě lehké tělo s praženým a lehce kouřovým profilem završí hřejivý, suchý dlouhý závěr. Piva mají obsah cca 9 – 10 % alkoholu. „Obě piva jsou takovými pomyslnými třešničkami na dortu, tomu odpovídá i doporučený způsob a teplota servírování. Ideálně si je můžete dopřát v elegantní sklenici na nožičce při mírně vyšší teplotě kolem 9–11°C. Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu je zároveň každá lahev vhodná ke sdílení s přáteli a k velmi pomalému vychutnávání,“ doporučuje sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Novinky Barley Wine a Imperial Stout jsou do detailu doladěné kousky, které potěší každého milovníka řemeslného piva a whisky. Nevšední příběh jejich vzniku podtrhuje design etiket z dílny renomovaného studia Artbureau Prague. V souladu se sloganem „Every barrel has its own spirit.“ etiketám dominuje umělecky ztvárněná maska ducha, jehož podoba vystihuje výjimečnost každého z obou piv: Barley Wine představuje jemný, umírněný charakter piva, zatímco maska ducha Imperial Stout je temnější a divočejší. Exkluzivitu obou produktů podtrhuje balení ve stylovém dárkovém boxu.

„Světlý Barley Wine a tmavý Imperial Stout doporučujeme vyzkoušet v páru, protože díky odlišnému vyznění fungují jako zajímavý kontrast, ale v prodeji budou samozřejmě i samostatně. Jde skutečně o jedinečnou záležitost, postavenou na nejvyšší kvalitě a řemeslném zpracování. Myslím, že i díky designu etiket a obalu mohou být vítaným dárkem třeba pod vánoční stromeček,“ podotýká Michal Škoda.


Štítky: proudpivovar proud