Počty nových exekucí v Západních Čechách prozatím tolik nerostou

Energetická krize a jí zapříčiněné zdražování všeho, s čím se na trhu lze setkat, vedou bohužel i ke zhoršení pozice dlužníka. Zejména, pokud jeho příjem neroste ve stejném tempu jako ceny - a to se v Česku opravdu neděje. Všem proto na splátky zůstává mnohem méně, než tomu bylo cirka před rokem. Odborníci se obávají prudkého nárůstu počtu exekucí, ale Západočeši se zatím drží dobře.

Necelé 4 tisíce za měsíc

V Západočeském kraji se podle soudních výkazů dlouhodobě vyhlašují cirka 4 tisíce nových exekucí každý měsíc. A ani poslední měsíce, tedy září, říjen a listopad roku 2022 nejsou výjimkou. Jak vidíte v tabulce níže, počty nových exekucí v letních měsících dokonce klesly, ve srovnání s březnem 2022. A tehdy o sobě energetická krize teprve dávala tušit, zdaleka jsme jí v březnu ještě nečelili - alespoň ne v zálohách na energie. I zdražování bylo teprve na počátku své současné vlny.

Tabulka: Nové exekuce v Západočeském kraji ve vybraných měsících roku 2022

Měsíc leden březen květen červenec srpen září říjen
Počet nových exekucí 3487 3828 3604 3716 3718 3517 3980

Zdroj: Justice.cz

Nepleťme Západočeský kraj a Plzeňsko

Západočeský kraj je v soudním výkaznictví (kde jsou nové i probíhající exekuce zaznamenávány a data veřejně dostupná) veden podle původních osmi krajů České republiky. Původním členěním na kraje se totiž řídí české soudnictví dodnes. Jde proto v případě Západních Čech o území současného kraje Plzeňského a kraje Karlovarského.

O to více potěšující je zpráva, že nové exekuce prozatím příliš nenarůstají, neboť právě v kraji Karlovarském jsou v dlužnických registrech zaznamenávány časté případy nesplácení (téměř 10 % dospělé populace v tomto kraji má dluh ohrožený nesplácením).

Čtěte také: Charita v kraji pomohla během Milostivého léta více než dvaceti lidem zbavit se exekucí

Neusínejme na vavřínech

Image title

Že se Češi prozatím drží a nepadají do nových exekucí, samozřejmě neznamená, že by se situace nemohla v příštích měsících rapidně zhoršit. Dlužnický registr SOLUS vydal koncem října tiskovou zprávu, v níž varuje, že první náznaky obtíží pozorují jeho členové již několik měsíců.

Konkrétně jde o pozvolný nárůst nesplácených nebankovních půjček. Tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka se domnívá, že mnoho domácností začalo zvýšené zálohy na energie a vysoká vyúčtování řešit tím, že si na jejich úhradu bere úvěr. Na úhradu vyúčtování často míří půjčky do výplaty se splatností hned v dalším měsíci. Podle Stopky od začátku roku 2022 narostl počet nebankovních půjček po splatnosti o 6 %.

Co stojí za nárůstem půjček v prodlení?

Potíže se splácením teď u nebankovních půjček plynou ze dvou základních příčin: inflace a půjčování si nevhodným způsobem. Jenže zatímco způsob výběru půjčky může každý z nás poměrně snadno ovlivnit, na inflaci jsme krátcí. Nejen my spotřebitelé, ale i celé státy.

Jak tedy zlepšit alespoň způsob výběru půjčky, a odstranit tím jednu ze dvou hlavních příčin pozdější neschopnosti splácet? Pomocí základních zásad zodpovědného půjčování. Ty nám radí, abychom si půjčovali vždy jen na nezbytné výdaje. A abychom si i jednorázové mini půjčky před výplatou, které si bereme jen na jediný měsíc, nejdříve pečlivě porovnali. Rozdíly v cenách jsou velké - a porovnání půjček vám může, byť za jediný měsíc, ušetřit stovky, až tisíce korun.

Větší problémy v ekonomice vždycky začínají u malých závazků

Jan Stopka ze sdružení SOLUS varuje, že právě nárůst počtu nesplácejících osob s menším nebankovním úvěrem by měli odborníci a krizoví manažeři považovat za první známky většího problému v ekonomice. Historie totiž už několikrát ukázala, že: „právě tyto počínající potíže mohou odhalit poskytovatelé půjček v registru SOLUS, který získává data z řady ekonomických sektorů,“ míní Stopka.

Zdroj fotografií: Pixabay.com