Poustka: Proběhl pátý Festival vína a jídla na Seebergu (TV Západ)

V sobotu 21. září se za krásného počasí konal na hradě Seeberg pátý festival vína, letos obohacený i nabídkou kulinářských specialit. Pořadatelé z františkolázeňského muzea připravili ve spolupráci se sommeliéry širokou nabídku a pestrý kulturní program.

„Dopoledne hrála velichovská skupina Tsunami – s úspěchem námořníci odehráli svůj repertoár. Pro zpestření tančí skupina The Wings z Liberce a jakmile dotančí, začíná cimbálová muzika Antonína Stehlíka,“ uvedla kastelánka hradu Seeberg Hana Cestrová. 

Po čtyřech ročnících se čistě vinařská akce rozšířila o nabídku ze světových kuchyní, aby si i řidiči přišli na své.

„Jsou tady burgery, trhané maso, mexické či asijské speciality. Takže myslím, že si zde všichni přijdou na své,“ potvrdila Cestrová.

Rozsáhlé portfolio nabízeli vinaři i prodejci ve 13 stáncích. A našly se i opravdové lahůdky. 

„Já jsem moc rád, že je zde poměrně pestrá paleta vín, ať už z Evropy, České republiky nebo i ze zámoří. Musím říci, že jsem si zde našel hodně favoritů. Jeden opravdu z krásných unikátů, který mě tady čekal a který jsem si ochutnal, byl Ryzlink z roku 1985 z německé Mosely. Moc mi zde chutnal Merlot z Itálie, ročník 2007. Takže určitě i zajímavá vína, vyzrálejší, starší ročníky, ale i mezi našimi moravskými a českými víny jsou tady docela zajímavá vína. Právě jeden zástupce z oblasti Čech tady měl oranžové víno, tak i to bylo velmi zajímavé z odrůdy Pinot Grigio tedy Rulandské šedé,“ přiblížil viceprezident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák. 

Návštěvníci se mohli dozvědět řadu zajímavostí o vybraných odrůdách vín.

„Protože chceme také udělat trošku osvětu. Ta osvěta asi nejdůležitější - je spoustu lidí, kteří ještě nemají znalosti sommeliérů, ale nechceme, aby se z každého stal sommeliér, ale aby se o vínu něco dozvěděl, aby věděli nějaké anomálie či pěkné věci a aby vínům přišli na chuť,“ popsal odborný garant akce Jiří Werner.

A jaká vína jsou v současné době v kursu?

„V poslední době se stále více vyskytují milovníci tzv. oranžových vín nebo přírodních vín, která se vyrábí v různých nádobách zvaných kvevri nebo dlouho ležící na slupkách. Takže i ty vůně jsou trošku jiné a odlišnější než byly např. před deseti lety, kdy to spíše šlo hodně do ovoce, do „květinova.“ Tak nyní je to trošku výraznější - do vosků, propolisu a třeba dřeva,“ prozradil Dvořák. 

Na akci se prezentovali také řemeslníci, pro děti byly připraveny dílničky. Pátý ročník festivalu provázel opět mimořádný zájem veřejnosti.