Prazdroj se stal Trendsetterem v oblasti udržitelnosti

Plzeňský Prazdroj získal dvě prestižní ocenění TOP Odpovědná firma 2022. Odborná porota ocenila jeho letošní Zprávu o udržitelnosti jako nejlepší v Česku.

Zároveň Prazdroj obdržel vůbec nejvyšší cenu v rámci celé soutěže a stal se Trendsetterem mezi velkými firmami. Získal ji  za to, jak dlouhodobě udává směr v oblasti zodpovědného firemního chování a také za nové inspirativní podněty v oblasti udržitelnosti. Prazdroj tak opětovně potvrdil, že je v šetrném přístupu k přírodě dlouhodobým tuzemským lídrem. Aliance Byznys pro společnost ceny uděluje již od roku 2011 a pivovar se mezi nejlepšími objevuje pravidelně.

„Udržitelnost je pro nás strategickou prioritou. Stanovili jsme si konkrétní cíle, které měříme a vyhodnocujeme, ať už jde o uhlíkovou neutralitu, snižování spotřeby vody, péči o suroviny i naše dodavatele, opakované využívání obalů, nealkoholické portfolio nebo podporu diverzity. Tento přístup se snažíme rozvíjet i ve spolupráci s našimi partnery, dodavateli a zákazníky a detaily našich aktivit jsme transparentně zaznamenali do naší Zprávy o udržitelnosti. Velmi si vážíme, že nás za to odborná porota aliance Byznys pro společnost ocenila. Je to pozitivní motivace pro naši firmu i všechny naše zaměstnance, kteří pomáhají naplňovat naši udržitelnou vizi,“ říká Drago? Constantinescu, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Prazdroj aktivně snižuje svůj dopad na životní prostředí ve výrobě. Mezi jeho nejvýznamnější loňské úspěchy v oblasti udržitelnosti se řadí zahájení odběru tzv. „zeleného tepla“ z odpadní dřevní štěpky či snížení objemu vyprodukovaných odpadů o 6 procent. Zaměřil se také na další kroky vedoucí k maximální cirkularitě obalů, jako je definitivní ukončení stáčení piv do PET lahví a zvýšení podílu vratných obalů. Inicioval ve spolupráci s partnery také inovativní projekt PRO CHMEL na podporu pěstitelů chmele a další aktivity v oblasti precizního zemědělství.

Přehled ESG aktivit zveřejnil Prazdroj ve své Zprávě o udržitelnosti, kterou na zcela dobrovolné bázi vydává již 16 let. Letošní Zpráva byla vytvořena tak, aby co nejlépe odpovídala pravidlům nefinančního reportingu, která pro evropské firmy připravuje Evropská komise. Zároveň je vytvořena v moderní, graficky poutavé podobě. Jednotlivé kapitoly Zprávy jsou uvozeny kolážemi a grafikami motýlů jako symbolu zdravé krajiny a její křehkosti. „Inspirovali jsme se efektem mávnutí motýlích křídel, který je symbolem toho, že i jemný pohyb křídel může vyvolat velkou reakci, tedy že i byť malá pozitivní změna může mít velký dopad. A my v Prazdroji si uvědomujeme, že to co děláme, neovlivňuje pouze nás, ale i naše okolí,“ říká Ivan Tučník, manažer pro udržitelnost Plzeňského Prazdroje.