Radní podpoří kulturu ve čtyřletém dotačním programu

Rada města Plzně schválila vyhlášení Čtyřletého dotačního programu v oblasti kultury na léta 2024 až 2027. Město hodlá mezi žadatele o dotaci z řad nezřizované kulturní scény, zejména neziskového sektoru během čtyř let rozdělit 60 milionů korun.

V předchozích letech takto byly financovány významné kulturní subjekty ve městě, například Filmový klub Plzeň, Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti, ústav JOHAN, Divadlo Dialog, ale i známé festivaly jako Animánie, Plzeňský festival stepu, Jazz bez hranic a další.

Plzeň je jedním z mála měst v České republice, které přes 25 let uplatňuje dotační politiku srovnatelnou s evropskými standardy a podle Elišky Bartákové, radní pro oblast kultury a památkové péče, je tak důležité zachovat a rozvíjet systém kontinuálního financování a otevřené soutěže u kulturních subjektů, které nejsou přímo napojené na městský rozpočet a mezi jejichž hlavní činnosti patří poskytování významné veřejné kulturní služby či organizace mimořádných a špičkových kulturních projektů obohacujících kulturní nabídku ve městě. 

„Budou preferovány zejména špičkové umělecké a kulturní projekty a významná souvislá umělecká a kulturní činnost jako hudba, tanec, literatura, divadlo či výtvarné umění i projekty, které zachovávají místní regionální tradice. Jsem potěšena, že náš systém víceletého financování kultury je vzorem pro ostatní města v ČR a napomáhá rozvoji kulturní diverzity ve městě,“ uvedla radní Eliška Bartáková.

Zájemci mohou podat žádost o dotaci v aplikaci eDotace, a to od 29. května do 4. září 2023.

Čtyřletý dotační program odboru kultury byl poprvé vyhlášený na roky 2008 až 2011, kdy město 12 žadatelům poskytlo finance ve výši 39 milionů korun. V letech 2012 až 2015 obdržely kulturní subjekty v rámci programu téměř 163 milionů korun, v cyklu 2016 až 2019 přes 128 milionů korun. V posledním období v letech 2019 až 2023 získalo 21 žadatelů přes 49 milionů korun.