Region: Na šestce se kvůli kontrolám opět tvořily kolony

Od pátku dne 12. 2. 2021 do pondělí 15. 2. 2021 policisté na 44 kontrolních stanovištích ve více než 1500 případech zamítli cestu z a do okresů Sokolov a Cheb. Nejčastějšími důvody zamítnutí byly například turistika, tankování pohonných hmot, nákupy, návštěvy známých nebo nevědomost o daném opatření.

Během této doby policisté v rámci kontrol odhalili 3 trestné činy a jednu osobu v celostátním pátrání.

V pátek ve večerních hodinách na kontrolním stanovišti na dálnici D6 mezi okresy Karlovy Vary a Sokolov policisté kontrolovali ženu, která řídila v platném zákazu řízení. Řidičce zakázali další jízdu a za uvedené jednání jí policisté z Obvodního oddělení v Karlových Varech – Rybářích sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny jí tak hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Obdobně skončil i řidič na Sokolovsku, kterého kontrolovala v ranních hodinách v sobotu dne 13. 2. 2021 na jednom z kontrolních stanovišť policejní hlídka. I tento muž řídil v platném zákazu řízení.

V sobotu dne 13. 2. 2021 kontrovali policisté na stanovišti 31letého muže v celostátním pátrání, po kterém na žádost Okresního soudu v Sokolově bylo vyhlášeno pátrání z důvodu zjištění jeho pobytu. Dále zjistili při kontrole na stanovišti na dálnici D6 mezi okresy Karlovy Vary a Sokolov 37letého řidiče, který řídil osobní vozidlo i přes vyslovený platný zákaz řízení, který mu byl uložen Okresním soudem v Chomutově. Policisté mu zakázali další jízdu, převezli jej na Obvodní oddělení Karlovy Vary - Rybáře a zde mu za uvedené jednání sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny mu tak hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Silniční provoz byl během víkendu v místech kontrolních stanovišť bez komplikací, nebyly nikde hlášeny žádné větší kolony a vozidla byla odbavována průběžně. Nárazově se tvořily pouze krátké kolony například na dálnici D6, ale v tomto případě šlo o zdržení pouze jen v několika minutách. Vozidla byla na stanovištích odbavována průběžně. Občané tyto kontroly respektovali a prozatím nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku.

Smyslem tohoto opatření je omezit mobilitu občanů mezi okresy Sokolov a Cheb, na 44 stanovištích v Karlovarském kraji kontrolovat, zda jej občané dodržují a necestují v rozporu s tímto krizovým opatřením. Situace a silniční provoz během víkendu dovoloval provádět kontroly tak, aby byl co nejvíce naplněn účel opatření a bylo tak přispěno ke zlepšení epidemiologické situace v nejvíce postižených okresech v Karlovarském kraji.

Dnešní pracovní den však ukázal enormní zátěž na kontrolní stanoviště na dálnici D6 spočívající v hustém silničním provozu a začaly se tvořit dlouhé kolony. Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje na tuto situaci zareagovalo, přijalo opatření a změnilo kontrolní mechanismus.

"Pro dnešní den i další dny v nejfrekventovanější dobu jsme posílili tato kontrolní stanoviště na dálnici D6, i jiná více frekventována stanoviště, větším počtem policistů, abychom lépe zabezpečili průjezd po těchto komunikacích, netvořily se kolony a nebyla příliš narušena plynulost dopravy. Kontroly na stanovištích budou probíhat namátkovým způsobem, který spočívá v tom, že ze strany policistů budou vizuálně zkontrolována všechna vozidla. Po vytipování policistů na místě budou zkontrolována konkrétní vozidla, aby občané prokázali účel cesty a zda spadají do výjimek vládního opatření či nikoliv.  Přijetí opatření již ukázalo, že se od dnešní 11. hodiny kolony na dálnici D6 již prozatím netvoří," uvedla mjr. Bc. Kateřina Krejčí.

Kolona především nákladních vozidel se v ranních hodinách tvořila také na dálnici D6 před hraničním přechodem na Pomezí, a to z důvodu kontrol ze strany policejních orgánu v SRN. Policisté na české straně dohlížejí na bezpečnost a plynulost v silničním provozu a celou situaci na místě monitorují. Ostatní hraniční přechody ze SRN v Karlovarském kraji jsou bez komplikací a kolon.


mjr. Bc. Kateřina Krejčí
por. Bc. Zuzana Týřová