Region: Nápor silných ročníků střední školy v kraji zvládly (TV Západ)

Karlovarským krajem dříve avizované navýšení kapacit středních škol se projevilo ve zvládnutí náporu nastupujících silných ročníků. Většina zařízení má již obory naplněné, ale najdou se i volná místa s termínem podání přihlášek až do konce června.

„My jsme samozřejmě sledovali dlouhodobě počet dětí v základních školách, takže na letošek, kdy jsme ten zájem očekávali zvýšený, jsme navýšili o pět procent kapacity ve všech typech středních škol, tedy od učňovského až po gymnaziální obory s tím, že celkem jsme nabízeli pro dva tisíce osm set sedmdesát pět žáků, které v devátých třídách máme, zhruba tři tisíce míst na krajských a dvou školách, které zřizuje Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra. A očekáváme, že všichni zájemci, kteří chtějí studovat v Karlovarském kraji, tak místa najdou. Samozřejmě některé obory jsou více žádanější než ty další, takže pochopitelně nemůžeme uspokojit všechny, nebo respektive jako přání všech vyplnit,“ popsal radní Karlovarského kraje Jindřich Čermák. 

Potvrdil se vzrůstající zájem o učňovské obory, například Střední odborná škola Karlovy Vary naplnila všechny své vypsané pozice již v prvním kole. Podobně na tom byla řada dalších škol nabízejících maturitní studium a tradičně velmi poptávaná gymnázia. Menší zájem je naopak dlouhodobě o strojírenské obory nebo dopravní technologie. 

„Nicméně některé obory toho technického rázu jsou samozřejmě stále populární. Můžu vypíchnout Autotronika na Průmyslové škole v Ostrově a samozřejmě velmi velký převis je také u oborů, které se věnují informačním technologiím, jako třeba v Ostrově, tak v Sokolově i v Chebu,“ dodal Čermák. 

Aktuální přehled naplněnosti a volných míst si můžete prohlédnout v odkaze v textové části reportáže.