Rekonstrukce ikonického kulturního domu rozvířila emoce

V Mostě proběhl protest proti rekonstrukci kulturáku Repre, který by mohl zničit cenné dědictví. Aktivisté a veřejnost žádají změnu plánu rekonstrukce a vypsání architektonické soutěže.

Ve městě Most proběhla protestní akce, která sklízela podporu jak místních obyvatel, tak i odborníků z oblasti architektury a památkové péče. Důvodem byla probíhající rekonstrukce obrovského kulturáku Repre, jejíž způsob provedení je předmětem kritiky a podnětem pro obavy o zničení cenného dědictví. Aktivisté a veřejnost shromážděné na demonstraci chtějí, aby město upustilo od současného plánu rekonstrukce a začalo připravovat nový projekt s provedením architektonické soutěže. Heslem protestní akce bylo 'Nezničte naši historii'.

Repre je jedinečnou a ikonickou stavbou města Most, kterou navrhli architekti Mojmír Běhm, Jaroslav Zbuzek a Luboš Kosa. S přihlédnutím k její významné roli v české architektuře a národním kulturním dědictví zorganizovala iniciativa The most Most protest proti chystané rekonstrukci. 'Chceme ukázat, že Repre je stále víc k řešení a nezlomili jsme nad tím hůl. Ještě je možnost projekt přepracovat a zachovat tak stavbu, která je v kontextu české architektury ojedinělá,' uvedl před akcí Martin Třešnák z iniciativy The most Most.

Na protestní akci dorazili lidé s transparenty s nápisy 'Nezničte naši historii' a 'Knihovnu nedáme', kterými vyjadřovali nesouhlas s plánovaným přesunem knihovny do opraveného Repre. Účastníci požadovali, aby město alespoň zčásti obnovilo provoz v Repre a zahájilo přípravu nového projektu rekonstrukce s vyhlášením architektonické soutěže. Někteří odborníci se obávají, že současným způsobem rekonstrukce dojde ke zničení charakteru obří budovy.

Kritice navzdory ale vedení Mostu z realizace ustoupit nehodlá. Podle primátora Marka Hrvola je rekonstrukce nutná a odložení by bylo nezodpovědné a neekonomické. Stavební práce mají začít letos na jaře a potrvají přes dva roky. Současně se povětšinou uměleckých děl ze stavby odstěhuje, čemuž se vzpírají kritiky plánu. Někteří namítají, že použité stavební materiály neodpovídají hodnotě budovy.