Robot, který pečuje o seniory. Praha 12 má nového zaměstnance

Sociálně ošetřovatelské centrum MČ Praha 12 již několik měsíců testuje nového pomocníka.

Robot Robin byl speciálně vyvinut pro asistenci seniorům v sociálních službách nebo domácím prostředí.

„Před několika lety, než jsem se stal politikem, jsem navštěvoval vývojová centra při vysokých školách. Zaujal mě robot, kterého vyvíjelo ČVUT pro společnost HIGH TECH PARK. Když jsem se stal radním pro sociální oblast, měl jsem ho stále v hlavě. A teď takového robota máme už třetí měsíc v našem pečovatelském domě, kde pomáhá s péčí o seniory. Chtěl bych tímto moc poděkovat paní Kateřině Šlerové ze Sociálně ošetřovatelského centra Prahy 12, která se nebojí učit s Robinem pracovat, zapojuje ho do ergoterapie a přitom perfektně odvádí i svou běžnou práci,” přibližuje radní Jiří Brůžek za Piráty, který v prosinci loňského roku Sociálně ošetřovatelské centrum navštívil.

110 cm vysoký Robin je zatím naprogramovaný k tomu, aby uměl být spontánní, reagoval na hlasové povely, komunikoval se seniory, předčítal jim zprávy z internetu a hrál například bingo. Výhledově bude klientům umět zprostředkovat kontakt s rodinou pomocí videohovoru, nebo fotografií a pomáhat s ergoterapií. S pomocí přístrojů změří tlak, tep, hodnotu glykemie i teplotu. Robot je v testovacím provozu a v Sociálně ošetřovatelském centru Prahy 12 pomáhají se zpětnou vazbou.

„Jsme domluveni na určité spolupráci, bezplatně tedy poskytujeme úpravy na míru potřebám klientů. Vývoj trval okolo roku. Hodně jsme dbali na bezpečnost dat,” upřesňuje Petr Panýrek, ředitel společnosti HIGH TECH PARK, která robota Městské části Praha 12 pronajímá.

Robin je vzhledem k citlivým údajům, s kterými pracuje připojen na servery v ČR. V letošním roce by se jejich počet v Česku mohl z aktuálních deseti rozrůst na padesát. Společnost zahájila širší spolupráci s obcemi a Robin by se měl objevit i v mateřských školách.

„Vzhledem ke stárnutí populace a nutnosti zajistit všem důstojnou, kvalitní a adekvátní péči, tomuto směřování vědy velmi fandím,” uzavírá Jiří Brůžek.