Sjezdovky na Špičáku jsou opět v zimní kondici

Zima ukázala poprvé v roce 2024 vlídnější tvář a i když nesněžilo, mrazy umožnily technické zasněžování. Před nastávajícím víkendem jsou tak sjezdovky na šumavském Špičáku zpátky v zimní kondici.

A podařilo se ještě otevřít zhruba půlkilometrový úsek spojující v horní části dvojku U Zalomeného s jedničkou Turistickou. Aktuálně tu lyžaři mají k dispozici 4,5 kilometrů tratí.    

„ Na otevřených sjezdovkách máme v průměru 40 cm sněhu, jsou vymrzlé a pěkně utažené, takže se na nich dobře lyžuje prakticky celý den. Od pátku 12.ledna ještě otevřeme oblíbený měřený slalom na Spodní Šanci,“ říká k aktuálním podmínkám Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Spodní Šance pak taky každý pátek, sobotu a ve středu nabízí od 18,30 hodin večerní lyžování.       

V největším lyžařském areálu Plzeňského kraje pak sobotou 13. ledna odstartují víkendové lyžařské kurzy určené především dětem. Letos se jich bude na svazích špičáckého areálu učit lyžovat nebo se zdokonalovat přes 200. Pro účastníky je jako každoročně zajištěna doprava autobusy z celého plzeňského regionu, dozor a stravování. Nejen v polední přestávce, ale i např. pro převlečení mají děti z těchto kurzů zajištěno zázemí vytopené tělocvičny, které je vzdálená jen pár metrů od lanovky a dalších vleků.

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák ale i během víkendových kurzů trvajících šest po sobě následujících sobot a nedělí funguje v normálním režimu jak pro výuku dalších dětí, tak dospělých. Letos oslaví 50 let od svého vzniku (založena v roce 1974). Už tehdy patřila k úplně prvním lyžařským školám s propracovanou metodikou výuky lyžování v někdejším Československu a svoje „know-how“ si udržela do současnosti. Jako jediná na celém jihozápadě Česka má akreditaci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Může tak vychovávat lyžařské a snowboardové instruktory pro další české areály.            

Aktuálně se ve Ski&Bike Špičák lyžuje na horních úsecích sjezdovky číslo jedna Turistická, číslo dvě U Zalomeného s přejezdem zpět na jedničku a číslo tři Slalomová. V dolních pasážích se přejede na dvojku U Zalomeného, po níž se sjíždí k lanovce. Dále na Spodní Šancí, kde je nově otevřena trať měřeného slalomu, na sjezdovce k hlavnímu parkovišti a dětském hřišti před chatou Blaženka. Po celý tento týden se lyžovalo bez jakýchkoli front nebo čekání na vleky.