Skauti a skautky z Plzeňského kraje se o víkendu utkají v závodu o nejlepší skautskou družinu

Dvaadvacet družin skautů a skautek z celého Plzeňska se 26. – 28. května sejde v Plzni na Košutce, kde změří své síly a dovednosti.

Vítězná skupina pak postoupí do finále Svojsíkova závodu – celorepublikového klání o nejlepší skautskou družinu.

Jednou za dva roky závodí skauti a skautky ze všech krajů České republiky, aby porovnali své schopnosti, dovednosti a znalosti v široké škále disciplín.  Již od základní kol družiny plní celou řadu úkolů, které se promítají do konečného pořadí. Svojsíkův závod je určen pro skauty a skautky ve věku 11–16 let a je vyvrcholením tradiční postupové soutěže 4–8 členných skautských družin. Probíhá na třech úrovních – základní, krajské a celostátní.

Cílem Svojsíkova závodu však není jen změření sil zúčastněných družin, ale hlavně podpora jejich fungování, spolupráce, setkávání skautek a skautů v regionu i v rámci Česka, obohacení oddílových programů a vedení k praktickému využití skautských dovedností.
Jednotlivá kola závodu jsou téměř vždy provázena zajímavým tématem. Pro tento ročník organizátoři vymysleli „Skauting 21. století“. Aneb jak převést staré tradice a dovednosti do nového hávu, příkladem může být tzv. „talk show“ na různá skautská témata, při nichž bude nutné zacházet s počítačem či například projektorem. „Předpokladem úspěchu v závodě je být co možná nejlépe sehraná parta. Důležité jsou schopnosti a dovednosti každého člena družiny, ale především myšlenka, že společně dokážete všechno,“ popisuje cíle závodu skautský vedoucí Jaroslav Liška


Štítky: skautiskauting