Skauti z Plzně vyrábí svíčky pro Ukrajinu. Potřebují vosk a plechovky

Plzeňští skauti a skautky se chystají ručně vyrábět zahřívací svíčky v rámci celostátní skautské iniciativy Světlo a teplo pro Ukrajinu. O pomoc žádají i plzeňskou veřejnost, na výrobu svíček totiž sbírají vosk a použité plechovky.

Proč budou svíčky vyrábět?
Obyvatelé Ukrajiny zažívají už třetí válečnou zimu. Kvůli ruské agresi je část infrastruktury zničená a řada oblastí bez elektřiny. V situacích, kdy není čím svítit a chodit pro dřevo je nebezpečné nebo nemožné, pomáhají zahřívací svíčky. Svíčka v plechovce hoří dlouhé hodiny a dovede zahřát celou místnost, ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce. Pomáhat lidem v nouzi je jednou z důležitých skautských hodnot a lidé na Ukrajině o tuto pomoc stojí.

Jak budou svíčky pro Ukrajinu vyrábět?
Na výrobu zahřívací svíčky je třeba plechovka z tvrdého kovu, karton a vosk nebo parafín. Ty nyní shromažďují a budou v týdnu od 29. února sbírat. Velmi jim pomůže podpora od plzeňské veřejnosti, každé dvě tři donesené nedohořelé svíčky nebo pár vymytých plechovek od potravin. V týdnu od 5. února pak skautky a skauti budou samotné svíčky vyrábět, z nasbíraného materiálu

Jak se může zapojit plzeňská veřejnost?
Můžete věnovat vosk nebo plechovky. Skauti stojí o nedohořelé svíčky z domácností nebo třeba kostelů, i o zbytkový vosk či svíčky od firem a prodejců nebo včelí vosk. Potřebují shromáždit i velké množství použitých vymytých plechovek o průměru 7 až 20 cm. Můžete přinést ty svoje, ale také můžete rozhodit sítě mezi své přátele, do rodiny nebo mezi kolegy v práci.

Kdy a kam přinést vosk a plechovky?
Pro sběr materiálu se otevřou skautské prostory na Americké třídě 29 v týdnu od 29. ledna do 2. února, každý den od 16 do 19 hodin, ve středu 31. ledna už od 12 hodin. Kdokoli může v těchto dnech dorazit a přinést materiál vlastní nebo třeba nasbíraný mezi kolegy na pracovišti nebo kamarády ve škole.