Služební psi Vir a Dar jsou v důchodu a užívají si rentu

Bezstarostného psího důchodu si nyní užívá služební pes Vir. Na zaslouženém odpočinku pobývá u Zdeňka P., kterému byl vždy ve službě po boku dobrým parťákem a nikdy jej nezradil.

Kariéra služebního psa Vira se u městské policie v Plzni začala v červenci roku 2014.  Psovod Zdeněk se o něj soustavně staral od roku 2017 a  během služby městu toho mnoho společně zažili. Psovoda  spolu s jeho čtyřnohým parťákem  bylo možné  například vídat při obchůzkách  v odlehlých příměstských částech zahrádkářských a chatových oblastí, při kontrolách parkův centru města  či při asistencích dohledu na fotbalových a hokejových utkání.  Vir má za sebou celou řadu ukázek na různých akcích pro veřejnost a školskou mládež.  Ve  službě v terénu byl pokaždé podporou i ostatním hlídkám.  Dokázal  si vydobýt respekt, s lehkostí zvládl usměrnit  rozvášněnost osob narušujících veřejný pořádek. Vlkošedý německý ovčák, který pochází  z chovné stanice  Aites Bohemia, již s ohledem na svůj věk a zdravotní  stav nemůže plnit své služební povinnosti. Potěšením pro něj však může být odměna za služby městu.  Tou je doživotní „psí renta“.  Myšlenka na „doživotní rentu pro vysloužilé psy“ vzešla z řad politiků. Návrhem se zabývalo při svém pondělním zasedání zastupitelstvo města a schválilo jej. Po dobu zbylého života bude tak  dostávat každý měsíc pro Vira   jeho pán finanční dar  z provozního rozpočtu městské policie na výživu a veterinární péči  ve výši 1500 Kč.

Stejná odměna bude přináležet již vysloužilému psímu veteránovi  Darovi. Ten v aktivní službě působil bezmála sedm let. Do „psího důchodu“ odešel  v únoru letošního roku. Dar společně s jeho pánem byli jedni z těch, kteří zajišťovali bezpečnostní dohled v objektu karanténního místa v areálu bývalých kasáren na Borských polích, kde město z rozhodnutí státu zřídilo karanténní objekt a stanové  centrum pro osoby bez domova. Dále např. v domě v Sedláčkově ulici označil místo ve sklepě, kde se ukrývaly osoby bez domova. Dar i Vir pocházejí ze stejné chovné stanice.