Sokolov: Břehy Ohře i Lobezského potoka by se měly více zpřístupnit (TV Západ)

V Sokolově by se v dohledné době měl zlepšit přístup obyvatel z řece i Lobezskému potoku. Vyplynulo to z jednání města s Povodím Ohře, který oba toky spravuje.

„Já bych asi v úvodu řekl, že jsme se několikrát sešli s vedením Povodí Ohře a jsem mile překvapený, že ten jejich postoj je velmi pozitivní. Takže první věc, na které jsme se dohodli, že bychom upravili břehy okolí Ohře. To znamená v místě, kde je Krejcarová lávka a ten nehezký parovod. Takže tam v současné době běží výběrové řízení na projektanta, který by nám měl dát návrh, jak ten parovod zakrýt, jak rozšířit břehy, udělat z toho klidovou zónu, kdy druhá věc, kterou bychom po nich chtěli, je vlastně i úprava Lobezského potoka od úřadu směrem k řece Ohři, kde bychom počítali také s nějakou mini náplavkou, ale necháváme to opravdu na nich. Ta druhá fáze je úprava Lobezského potoka od Městského úřadu až do oblasti, kde je dálnice, tzn. až do Areálu zdraví. Smyslem té spolupráce je, že Povodí Ohře chce upravit břehy a dna Lobezského potoka. Je to vlastně protipovodňové opatření a my jako město se zavazujeme, že bychom do budoucna upravili lávky, které zde jsou. Pravděpodobně vyměnili ty lávky, protože předpokládáme, že koryto potoka se rozšíří. A v této souvislosti chceme také samozřejmě i upravit třeba břehy, upravit parky a co bychom chtěli co nejdříve, tak vlastně upravit rybníčky, které v Sokolově máme. Takže tam budeme žádat o dotaci a chtěli bychom vybagrovat dno, protože co jsem zjišťoval, tak to bylo naposledy asi před deseti lety a trošku upravit tyto okolí,“ nastínil snahy města jeho starosta Petr Kubis. 

Náklady na úpravy budou zřejmé až ze studie, kterou zpracovává Povodí.

„My tam nechceme dělat žádné megalomanské stavby, opravdu z toho udělat klidovou zónu. Líbí se nám třeba vodní prvky, které jsou v Karlových Varech, klášter Teplá, tam je to pěkné a chceme to vrátit do podoby, která tady historicky byla, kdy se tam lidé mohli projít a byla to tak jedna z hlavních promenád,“ dodal Kubis.

Jako klíčové z pohledu města se jeví především zakrytí tělesa parovodu, jež hyzdí své okolí.