Sokolov: Město skončí s odkupem garáží v polovině roku (TV Západ)

Druhá vlna demolice garáží v sokolovském Jižním lomu začne za několik týdnů. Město tak postupuje v postupném čištění území a zároveň upozorňuje, že s odkupy skončí v polovině letošního roku.

"V současné době dokončujeme projektovou dokumentaci na druhou etapu. V té první etapě jsme již zdemolovali velkou spoustu garáží a hned ten prostor vypadá úplně jinak. Co se týče toho dalšího vývoje situace na Jižním lomu, alespoň co se týče těchto garáží, tak tam narážíme na to, že stále z těch dvou set garáží tam některé zůstanou stát. Těch důvodů je několik. Buď to jsou nedohledatelní majitelé nebo jsou to majitelé v exekučním řízení, které my neumíme urychlit a přiznávám, že jsou tam také majitelé, kteří z nějakých důvodů prostě ty garáže prodat nechtějí a budou je tam mít v držení stále. My jsme v Zastupitelstvu (města) vyjádřili ten názor a došli jsme ke shodě, že poslední červen je termín, dokdy ještě město bude ochotno za částku 10 tisíc korun tyto garáže od majitelů vykupovat. Po tomto termínu už tak tomu nebude. Zazněl i dotaz z pléna, tzn. od Zastupitelů, jak se budeme chovat k nabídkám, které přijdou i po této lhůtě. Na to jsme odpověděli, že ke každé budeme přistupovat individuálně, ale s tím, že nepřekročíme částku 10 tisíc korun. Pokud bychom to udělali, zachovali bychom se nefér k těm 170 majitelům, kteří na tuto cenu přistoupili," vysvětlil situaci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Město Sokolov výhledově s pozemky pod garážemi počítá na vybudování relaxační zóny nebo parku. Protože se jedná o záplavové území a navíc zde prochází biokoridor, není zde možné stavět. Plánované stavební parcely budou v jiné části Jižního lomu.