Sokolov: Na Food fest přijelo 35 vystavovatelů (TV Západ)

Okolí sokolovského zámku ožilo v sobotu 22. července za krásného počasí čtvrtým ročníkem festivalu jídla. Rozsahem i návštěvností se jednalo o největší z dosavadních proběhlých akcí známých jako Food fest.

Podle pořadatelů si na 12 hodin trvající akci našlo cestu 1500 až 2000 lidí. 

„Máme tady třicet pět různých subjektů a já si troufám tvrdit, že se tedy nají úplně každý, protože ten sortiment je velmi pestrý, od klasické kuchyně až po tu extravagantní, kupříkladu hmyz,“ přiblížil moderátor akce Filip Koryta. 

A právě soutěž v pojídání hmyzích specialit byla jedním bodů z doprovodného programu. Účastníci měli ve dvojicích krmit svůj protějšek hůlkami.

„Těch soutěží je tady několik, pojídala se zmrzlina, pojídali se červy a ještě nás čeká pití piva. A každá ta soutěž je tandemové. Vždy jde o tým o dvou lidech a kdo zkonzumuje to požadované množství nejrychleji, tak ten vítězí,“ potvrdil moderátor. 

Kromě jídla a pití, které zajišťovali vystavovatelé, připravili pořadatelé z Městského domu kultury další program. 

„Vedle každé té soutěže je i hudební interpret. Měli jsme tedy například undergroundově-punkového akordeonistu Vousáče. Za chvíli se připraví Daniel Salcman a jeho band. A pak tu máme kupříkladu Zavěšený kafe, což je folková stálice Karlovarského kraje,“ vyjmenoval Koryta. 

Každý ročník přinese nějakou novinku a nejinak tomu bylo i letos. 

„My se vždycky snažíme ozvláštnit úplně všechny dimenze toho festivalu, takže třeba co se týče těch soutěží, tak zmrzlina anebo hmyz tady ještě nebyly. A co se týče sortimentu, tak právě třeba ten hmyz. A pokud se nepletu, tak i maďarská kuchyně je tady letos poprvé,“ uvedl moderátor. 

Mezi stánky, z nichž některé hlásily vyprodáno již v polovině akce, nechyběla ani nabídka regionálních potravin nebo pivovarů. Novinkou byla letos i soutěž spojená s hodnocením sortimentu.

„Máme tady připravenou zapečetěnou červenou krabici, do které lidé mohou hlasovat. Máme připraveny hlasovací lístky, kde je vypsáno všech těch třicet pět subjektů, které tady spolu dnes jsou. Akorát, abychom eliminovali nějakou korupci a podobně, tak musíte všude uvést své jméno a e-mail, aby každý mohl hlasovat pouze jednou a může se hlasovat jenom pro jeden ten subjekt. Takže kdo dostane nejvíce hlasů, ten zvítězí a dostane diplom,“ dodal moderátor Filip Koryta. 

Nejvíce hlasů získala mongolská restaurace se specialitami, které přímo na místě připravovala skupinka žen. Druhou pozici obsadil místní Vinný bar U vinařů. Další asijská národní kuchyně, tentokrát z exotické Indonésie. Akci finančně podpořilo město Sokolov i Karlovarský kraj a řada sponzorů.