Sokolov: Na investice má jít v příštím roce téměř 300 milionů korun (TV Západ)

Město Sokolov má od čtvrtka 7. prosince Zastupitelstvem jednomyslně schválený rozpočet na rok 2024. Na první pohled vypadá rozdíl 466 milionů mezi předpokládanými příjmy 787 milionů a výdaji zhruba 1,2 miliardy astronomický, nicméně je kompletně pokrytý financováním z přebytků minulých let a město navíc disponuje značnou finanční rezervou.

„Tak já bych určitě chtěl poděkovat všem, co na rozpočtu pracovali. Rozpočet je sestaven profesionálně, zodpovědně. My jsme komunikovali rozpočet na příští rok se Zastupiteli i na pracovním jednání, kde jsme opravdu probírali položku po položce velmi detailně. Co se týče výhledu na příští rok, i přesto, co se děje všude se zdražuje v ČR, tak si myslím, že město Sokolov si stojí dobře. Co se týče příjmové částky, tak tam počítáme a predikujeme zhruba nějakých sedm set osmdesát milionů. Co se týče výdajové částky, tak to je přes 1,2 miliardy korun. Je potřeba říct, že ten schodek, o kterém hovoříme, tak není určitě z provozních důvodů. Jsou to investiční záležitosti. Jsou to věci týkající se například dotačních systémů. My tuto ztrátu budeme řešit z přebytku hospodaření z roku 2023, což je zhruba asi 460 milionů. A důležité říci, že i přesto nám ještě zůstává rezerva, která je ve výši asi 208 milionů korun,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Největší část investic města půjde do budování parkovacích ploch – celkem téměř 64 milionů korun. Záchytná parkoviště mají vzniknout u nádraží, v Mánesově ulici či na místě pískové plochy v areálu Bohemia. Na rekonstrukci komunikací má jít až 32 milionů, do cyklostezek pak 13 milionů korun. 

„Dále bychom chtěli pracovat na našem zdravotním domu, pokud to mohu takto nazvat, což je bývalá Hygiena v Sokolově. A pak jsou to samozřejmě další věci týkající se volnočasových aktivit, věci týkající se vybavení škol, kde budeme pokračovat opět v rekonstrukci škol, mám na mysli třeba zahrad, vybavení nábytkem, kuchyní atd,“ přiblížil starosta. 

Na kompletní přestavbu bývalé hygieny na lékařské centrum půjde až 30 milionů, do škol pak 26. Na zachytávání dešťové vody na Baníku město vyčlenilo 20 milionů, dalších 16 milionů pak půjde do IT. Městské společnosti získají zhruba 34 milionů. Největší balík z kapitálových výdajů získá Odbor rozvoje města, a to 219 milionů. 

Podobně jako v jiných městech se na příjmové stránce očekávají výrazné změny v některých daních – především z hazardu, rozpočtového určení nebo daně z nemovitosti. 

„Daň z nemovitosti se navyšuje o 16 milionů korun, co se týče města Sokolova, to není záležitost města, ale státu. My jsme se k tomu nepřidali, protože se domníváme, že zdražování je opravdu dost. Proto jsme třeba nezdražovali ani poplatky za svoz odpadu a ty město bude doplácet částkou 19 milionů korun. To pozitivní je, že v letošním roce město proinvestovalo 164 milionů korun. Na příští rok počítáme s investicemi ve výši 290 milionů korun. A k tomu je potřeba říct, že ještě dalších 30 milionů máme připraveny na opravy silnic, chodníků,“ dodal Kubis. 

Kompletní přehled jednotlivých rozpočtových kapitol najdete na stránkách města Sokolova s odkazem v textové části reportáže