Sokolov: Souhrn roku 2020 z pohledu města – 1. část (TV Západ)

I pro město Sokolov byl rok 2020 mimořádný. Jak se projevil na jednotlivých oblastech života obce jsme zjišťovali u zástupců vedení.

„Rok 2020 byl rokem nejtěžším. To, co jsme museli řešit na radnici, tak nikdy nikdo před námi řešit nemusel. Bylo to vše nepoznané. V prvních chvílích samozřejmě nastoupil strach, obavy z toho, co bude. Postupně jsme se s tím nějak naučili žít, i když opravdu stále je to velice těžké. Stále nás různá omezení a velká nejistota provází celým rokem 2020,“ zhodnotila v úvodu starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Městský úřad v komplikované situaci podle svého vedení obstál a služby občanům poskytoval i během tvrdých jarních opatření. 

„Já si troufnu říci, že v Sokolově jsme zvládli i tato opatření se ctí. Byli jsme úřad, který byl stále otevřen pro veřejnost, a to dva dny v týdnu. Ostatní dny se občané k nám mohli objednat a přijít si vyřídit své záležitosti. Samozřejmě i na naše úředníky to mělo dopady. Komu to pracovní náplň a povinnosti dovolily, tak pracoval z domova na tzv. home office. Většina ale opravdu byla zde k dispozici. Řekla bych k tomu, že určitě se v letošním roce odkryly lidské osobnosti, kvality či i nějaké negativní vlastnosti. S radostí musím říci, že na našem úřadě to vnímám tak, že jsme se opravdu ještě více stali týmem, který se na sebe může spolehnout. Ale hlavně se zde ukázalo, že město je schopno rychle nastoupit, kdy se naše úřednice staraly o seniory. S restaurací, která sídlí v Městském domě kultury, jsme se hned operativně domluvili, že začnou vařit ve větší míře i ven. Náš odbor zajišťoval rozvoz obědů seniorům. To, že se společně šily roušky. Řekla bych, že na jaře jsme si byli zase nějak hodně blíž, hodně jsme si pomáhali. A to, co se nastavilo na jaře, se pak už aktivovalo v různých měsících roku,“ pochválila tým úřadu a radnice Oulehlová. 

Finanční zdraví města Sokolova se i přes všeobecnou krizovou situaci drží. Klíčem je podle vedení šetrné hospodaření. 

„My než jsme do té největší investice v novodobé historii Sokolova po roce 1989 šli, tak jsme si na to napřed našetřili. Nespoléhali jsme na to, že to nějak dopadne. Byli jsme finančně připraveni, než jsme začali stavět. Takže samozřejmě, když v letošním roce došlo k tomu, k čemu došlo, a městské pokladny se opravdu naplňují méně, tak na to jsme připraveni byli. Neuvažovali jsme, že bychom zastavili výstavbu naší Čtyřky. Co se ale nad rámec podařilo, v co jsme doufali, ale moc jsme s tím nepočítali, tak nám přišla dotace na tuto novostavbu ve výši 65 milionů. Což nám, musím říci, opravdu velice pomohlo. Nemuseli jsme v letošním roce zastavit žádné investice. Naopak jsme se snažili stále investovat a i na rok 2021 jsme připraveni investovat dál. Nechceme zastavit investice. Investice je takový motor. Je to šance, naděje, že to půjde dál, lidé budou mít práci. Takže investice jsme nemuseli zastavit. Neohrozíme ani v žádném případě nějak chod města. Díky dobrým výsledkům z let minulých, věřím, že se nebudeme muset ani zadlužit,“ přiblížila situaci Renata Oulehlová.

Jak město řešilo situaci podnikatelů a rodin, jak stav pandemie ovlivnil další oblasti fungování obce i investice, ale také sport, kulturu a další odpovědi se dozvíte v další části rozhovoru, kde se připojí i místostarosta Jan Picka.