Studenti představí v centru Bavaria Bohemia pamětníky železné opony

Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) se prostřednictvím projektu „Zelený pás“ zabývá také otázkou, jak hranice ovlivnila osudy místních obyvatel.

Studenti z České republiky a Bavorska využili v rámci projektu "Fenomén hranice" možnost zúčastnit se na česko-bavorské hranici projektu zaměřeného na pamětníky. Pod vedením renomované české organizace Post Bellum / Paměť národa byly vedeny rozhovory s dobovými svědky. Ze zaznamenaných materiálů a dokumentů poskytnutých pamětníky připravili studenti o nich krátkou prezentaci.

Během veřejné prezentace těchto výsledků ve čtvrtek 26. 10. 2023 od 15:30 hod. v Centru Bavaria Bohemia, Schönsee, bude podrobněji představeno sdružení Post Bellum a dva současní svědci: Elsa Markgraf ze Schwarzachu a Antonín Hofmeister z Domažlic.

Post Bellum je česká vzdělávací nezisková organizace se sídlem v Praze. Organizace byla založena v roce 2001 skupinou historiků a novinářů s cílem rozšířit znalosti veřejnosti o dějinách 20. století České republiky a sousedních zemí, zejména mezi mladou generací. Post Bellum shromáždilo tisíce svědectví prostřednictvím rozhovorů s lidmi, kteří prožili významná historická období, v rámci svého dokumentačního projektu „Příběhy 20. století“ a pro svůj online archiv „Paměť národa“. Organizují různé další projekty a aktivity, jejichž cílem je zvýšit povědomí o moderních dějinách. Deklarovaným cílem organizace je „porozumět minulosti prostřednictvím autentických svědectví“.? Post Bellum je přidruženou členskou organizací „Platform of European Memory and Conscience“.