Svatební fotograf: rady a tipy, jak vybrat toho pravého

Svatba patří k těm nejkrásnějším dnům v životě a ať už od ní uplyne pár měsíců nebo několik let, vždy na ni budete s láskou vzpomínat.

Svatba patří k těm nejkrásnějším dnům v životě a ať už od ní uplyne pár měsíců nebo několik let, vždy na ni budete s láskou vzpomínat. Určitě si užijete mnoho příjemných večerů, a to nejen ve dvojici, ale také s přáteli, rodinou, dětmi nebo vnoučaty nad alby s fotografiemi, které vás vrátí zpět do chvíle vašeho sladkého ano. Aby snímky stály za to a vyvolávaly ve vás hezké vzpomínky, nesmíte podcenit volbu svatebního fotografa.

Fotografa na svatbu vybírejte pečlivě

Vaši svatbu by měl fotit člověk, jehož styl a přístup se vám líbí a který je vám zároveň lidsky příjemný a sympatický. Vždyť nad jeho prací si budete vybavovat detaily svého vstupu do manželství a celý den bude vám i vašim hostům v patách, aby získal co nejlepší a možná i nejpřirozenější záběr. Potřebujete skutečného profesionála, který dokáže pracovat se světlem a poradí si s neposednými dětmi, nevrlým strýcem i alkoholem posílenými kamarády. Hledáte člověka, který se zvládne přizpůsobit se každé situaci a nenechá se ničím jen tak zaskočit. Zároveň je důležité uvědomit si, že svatební fotograf pravděpodobně nebude patřit k nejlevnějším položkám vašeho svatebního rozpočtu.

Začněte hledat v dostatečném předstihu

Mnoho párů si při plánování svatby rozdělí povinnosti, které je třeba zařídit, mezi sebou. Zajištění fotografa často připadne mezi ženichovy úlohy. Ať už se toho ale ujme kdokoli, je dobré začít s hledáním dostatečně včas. Ideální chvíle, kdy se pustit do vybírání vhodného svatebního fotografa, je zhruba rok před připravovanou svatbou. Nejpozději se však pusťte do prohlížení uměleckých portfolií půl roku před zvoleným termínem. Pokud toužíte po opravdu zkušeném profesionálovi, nemarněte čas, protože ti bývají vytížení už mnoho měsíců předem.

Pokud necháte volbu fotografa na poslední chvíli, může se stát, že nakonec se rozhodnete pro někoho z přátel nebo příbuzných, který to s fotoaparátem aspoň trochu umí, než abyste platili cizímu člověku, jehož práce vás neoslovuje. Pokud hledání podceníte a nestíháte a nebo nemáte peníze na profíka, zkuste se podívat mezi začínajícími fotografy, kteří mohou odpovídat vašim požadavkům a kteří vás nemusí stát celý majlant.

Internet nám dnes usnadňuje život v mnoha ohledech a využít jej můžete i na vyhledání svatebního fotografa. Dokonalá situace, kdy vám profesionála doporučí někdo z vašeho okolí, kdo s ním má přímou zkušenost, totiž nemusí vždy nastat. Pak nezbývá, než se pustit do vlastního průzkumu. Svatební fotograf by měl být schopen tvořit krásné snímky vědomě a opakovaně, musí se prezentovat uceleným a logickým portfoliem a nesmí mu chybět recenze. Ještě, než někoho najmete, setkejte se s ním, protože i osobní sympatie patří k nedílným součástem úspěšné spolupráce.

Podle jakých kritérií fotografa vybírat

Existuje celá škála kritérií, podle kterých byste si mohli fotografa vybrat. V následujících řádcích jsme se pro vás pokusili shrnout ty zásadní, které byste nikdy neměli opomenout.

Styl fotografií

Každý umělec má svůj styl, kterému se dlouhodobě věnuje a zlepšuje ho k dokonalosti. Zkuste se tedy nejdříve rozhodnout, jaká podoba fotek vám vyhovuje nejvíce a přemýšlejte nad tím při prohlížení jednotlivých portfolií. A pozor, styl není totéž, co kvalita.

Tradiční nebo klasický styl

V tomto případě bývají svatební snímky předem promyšlené a zinscenované. Umělec jejich podobu ovlivňuje a fotografované aranžuje do klasických póz a skupinek. Nečekejte tedy žádné dramatické zachycení událostí. Počítat můžete se zobrazením nevěsty se ženichem, s rodiči, svědky a pohledem upřeným do kamery. Oblíbené jsou i stylizované svatební fotografie v přírodě nebo v elegantním prostředí zámku.

výhody:

  • předem se dá odhadnout, jak budou fotografie vypadat

  • pár může ve spolupráci s fotografem sestavit seznam snímků, po kterých touží

nevýhoda:

  • fotografiím může chybět dynamika

Reportážní styl

Práce reportážního umělce připomíná práci novinářských fotografů: pozoruje, nezasahuje do dění a jen dokumentuje. Nemluví tak příběh vašeho dne v tradičním pojetí, ale zachycuje především emoce a atmosféru. Potěšit vás může například vyobrazením svědka při proslovu a zachytí i většinu detailů a momentek, například podpisy na svatebním stromě hostů apod.

výhody:

  • spontánní fotografie ze svatby, kterým nechybí kouzlo okamžiku a souvislosti

  • snímky, které i po letech vyvolají pocity dané chvíle

  • fotograf splyne s hosty

nevýhoda:

  • vzhledem k tomu, že fotografie zachycují převážně spontánní okamžiky a momentky, nemusí na nich všichni vypadat podle vašich představ

Umělecký styl

Fotograf vyhledává zajímavé úhly pohledu a vytváří netradiční kompozice. Dokáže pracovat s přirozeným i umělým světlem a využívá neobvyklé aranžmá.

výhody:

  • na první pohled uvolněné a neformální kompozice

  • kreativní přístup a zachycení emocí

nevýhoda:

  • možná přehnaná digitální postprodukce

Módní styl

Umělec se zaměřuje na to, aby fotografiím nechyběla dramatičnost okamžiku, pohyb a dynamika. Fotografování vypadají jako z módního časopisu a obrázky odpovídají aktuálním trendům, mezi nimiž se mj. rozmáhají svatby v zahraničí nebo obřady na netradičních místech.

výhoda:

  • originální svatební fotografie a neokoukaná stylizace

nevýhoda:

  • jak vše módní, může se o pár let přestat líbit, proto je nutné pečlivě volit umělce, který dokáže i módní fotografii dodat nadčasovost

Kvalita fotografií

Svatebními fotografiemi se určitě budete chtít v následujících letech chlubit, proto věnujte pozornost i kvalitě práce fotografů. Správný umělec s vámi probere nejen vaše představy, ale zajímá se i o místo konání nebo světelné podmínky a nabídne vám svou vizi. Samozřejmě vás seznámí i s ukázkami své práce, abyste si mohli upřesnit, co vás bude čekat.

Kvalitu fotografie určují technické aspekty, jako je expozice, kompozice, ostrost, umělecká kvalita a další. Pokud však nejste odborníky v oboru, jednoduše zvažte, zda ve vás ukázka fotografovy práce vzbuzuje příjemné dojmy a pocity. Pokud se vám vybaví obrázek i o několik dní, pak jste narazili na toho pravého.

Pokud fotograf dělá nádherné a úchvatné obrázky, ale se svatbou nemá žádné zkušenosti, hledejte raději dál.

Cena

Honorář fotografa patří k důležitým aspektům při rozhodování o tom, koho vybrat. Předem proto důkladně promyslete, kolik jste ochotni investovat. Jako ve všem platí, že cena úměrně odpovídá kvalitě a rozsahu nabízených služeb. Nemyslete si ale, že nejdražší umělec je také ten nejlepší. Před finálním odsouhlasením fotografa si udělejte malý průzkum, v jakých relacích se honoráře umělců pohybují a co za danou cenu nabízejí.

Nezapomínejte na to, že práce svatebního fotografa nezahrnuje pouze účast na vaší svatbě, ale i desítky hodin, které stráví editací a postprodukcí. Cena zpravidla zahrnuje i komunikaci s klienty, přípravy místa focení a někdy i výrobu svatebních fotoknih.

Rozsah služeb

Chcete nafotit celý den nebo jen obřad? Zvažte, kolik hodin budete fotografa potřebovat a v jaké podobě budete výsledné obrázky očekávat. Někdy je dostanete v elektronické podobě, jindy je součástí služby i jejich tisk. Kvalitní umělci se běžně nechávají najmout na celý den a často ani nefotí kratší zakázky – např. jen obřady.

Otázky, na které byste měli znát odpověď, než si fotografa objednáte

  • Kolik hodin s námi na svatbě strávíte?

  • Kolik stojí hodina focení nad rámec dohody?

  • Zahrnuje výsledná cena i cestovní náklady?

  • Kolik fotografií dostaneme a kdy?

  • Procházejí svatební fotografie postprodukcí? Pokud ano, kolik jich upravuje a jakým způsobem?

  • Dostaneme svatební foto v elektronické podobě (pokud ano, v jakém rozlišení)? Dostaneme vytištěné fotografie (pokud ano, v jakém formátu)?

  • Kdo vlastní práva na fotografie a na co mohou být použity?

  • Zahrnuje nabídka i předsvatební focení (oblékání nevěsty, příprava účesu atd.)?

  • Uzavřeme písemnou smlouvu s jasně definovaným rozsahem služeb?

Svěřit fotografování kamarádovi - ano nebo ne?

Při sestavování rozpočtu a promyšlení, co všechno se musí na svatbu zařídit, vás při úvahách o výběru svatebního fotografa může napadnout i někdo z příbuzných nebo přátel, kteří rádi fotografují. Lze požádat svědka nebo někoho jiného z pozvaných. Shrňme si pár výhod a nevýhod pro jednotlivé možnosti.

Profesionální fotograf

výhody:

  • má dostatek zkušeností s fotografováním a dokáže zachytit jednotlivé okamžiky ze správného úhlu a pod správným světlem

  • ví, jak fotit svatbu

  • vlastní kvalitní vybavení

nevýhody:

  • cena - služby zkušeného profesionála vás mohou vyjít od 13.000 Kč a více podle toho, co přesně žádáte

Kamarád

výhody:

  • cena - pokud se fotografování ujme někdo z blízkých, určitě výrazně ulevíte rozpočtu

  • dobře zná nevěstu i ženicha a často také většinu pozvaných, dokáže tak lépe odhadnout situaci

nevýhody:

  • nemusí mít dostatek technických znalostí a zkušeností

  • nemusí mít dostatečně kvalitní vybavení (což nevadí, pokud toužíte po jednoduchých momentku)

  • neužije si svatbu jako host, protože fotografování bývá náročné

Jak vidíte, volba toho správného fotografa si žádá svůj čas a důkladné promyšlení. Ačkoliv se vám to na začátku nemusí zdát klíčové, tak dort a občerstvení budou po svatbě snězené, svatební šaty a slavnostní oblek vráceny nebo uložené v šatníku. Zůstanou vám s láskou vybrané svatební prsteny a především - vzpomínky. A jednou z nejmilejších a nejhmatatelnějších vzpomínek slavnostního dne bývají právě fotografie.