V jaroměřickém zahradnictví na návštěvníky čeká čtyřicet druhů dýní

V pořadí třetí ročník výstavy dýní, spojené s ochutnávkou pokrmů z této zdravé zeleniny, bude zahájen v sobotu 24. září ve Vejtasově zahradnictví v Jaroměřicích nad Rokytnou. Z čtyřiceti druhů dýní, z nichž jsou některé určeny k okrase, jiné k jídlu nebo k vyřezávání, což je letošní novinka, si určitě při návštěvě vyberete tu svou. Ať už podle barvy, tvaru, velikosti nebo hmotnosti.

Návštěvníky jistě zaujme Tristar, tvořená třemi laloky, navíc v modrošedé barvě, Eso – což je olejnatá tykev, obsahující semena bez slupek, která se mohou rovnou jíst nebo nasušit, šedomodrá placatá dýně Whangaparoa Crown se sytě oranžovou dužinou vysoké kvality nebo máslová dýně hruškovitého tvaru Tiana F1
„Podávat se bude polévka - ze dvou druhů dýní, dva druhy muffinů, pomazánka a další dobroty. Jsem ráda, že mohu každým rokem nabídnout zájemcům něco nového, pouze polévka z dýně Hokkaido je vždy stejná, protože všem moc chutná. K podávaným pokrmům budou k dispozici recepty v tištěné formě,“ uvádí hlavní organizátorka akce Iva Vejtasová, která se velkému poli s těmito krásnými plody věnuje od jara do podzimu.
Ochutnávat a nakupovat dýně můžete v sobotu od 9.00 do 12.00, samotná výstava bude přístupná až do konce října