V plzeňské zoo poprvé odchovali mládě pandy červené

Po 13 letech chovu slaví plzeňští chovatelé první odchovávané mládě u pandy červené. První samec dorazil z Vídně v roce 2010 v souvislosti s novými expozicemi, výběh se nachází vedle nosorožců, jeřábů a irbisů.

Venkovní expozici představují zejména tři vzrostlé stromy. Dosud se zde vystřídali 2 samci a 3 různé samice.

Rodiči je pár Nepál a Lavinie, mladá samice přišla na svět 12.6. 2023.  Nyní váží 1 kg. A zatím trvale zůstává v úkrytu. Návštěvníci si tak musejí ještě nějakou dobu počkat, zatím ji nespatří a zoologové a chovatelé tak žádají veřejnost o trpělivost a klid u výběhu. "Během podzimu si ji lidé nejen dostatečně užijí ve výběhu, ale budou moci její chov v plzeňské zoo podpořit nákupem originálních suvenýrů," říká mluvčí zoo Martin Vobruba. 

Fotografie vznikly při zdravotních kontrolách a vážení mláděte. Samec Nepál se přesně před 4 roky (2019) proslavil dvoutýdenním srpnovým útěkem do okolí zoo. Pandu červenou aktuálně chová již téměř 200 zoo v Evropě, z toho 10 v České republice a 3 na Slovensku. V Mezinárodní Červené knize spadá do kategorie Ohrožený druh (endangered) a v zoo je pro ně vedena Mezinárodní plemenná kniha a Evropský záchranný program.

foto: zoo plzeň