Veletrh cestovního ruchu ITEP přilákal 12 tisíc návštěvníků

Letošní ročník veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP přinesl návštěvníkům novou dimenzi zážitků a tři dny nabité programem. Hlavní i doprovodný program byl určen nejen cestovatelům, na své si přišly i děti a školy.

Speciální industriální tematika, unikátní expozice, desítky vystavovatelů z Čech i zahraničí a další zajímavý program přilákal do plzeňské Lokomotivy od pátku 21. září do soboty 23. září více než 12 tisíc návštěvníků.

Veletrh ITEP se letos nesl v duchu Industry open. Ve dvou halách na Slovanech byla představena široká škála industriálních cílů. „Plzeňský kraj ve své rozsáhlé expozici mimo jiné prezentoval funkční seismickou stanici. Připravili jsme ji ve spolupráci s Geofyzikálním ústavem Akademie věd České republiky, který provozuje jedinou veřejně přístupnou seismickou stanici v Plzeňském kraji. Tuto stanici najdete u Kašperských Hor v bývalé zlatonosné štole Kristýna, u které letos na jaře bylo otevřeno i nové návštěvnické centrum s minimuzeem,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje Libor Picka.

Technické památky představil v rozsáhlé expozici partnerský region Moravskoslezský kraj. Pozval návštěvníky do regionu na jedinečnou „Technotrasu“, která zahrnuje technické památky kolem Ostravy, Opavy a Krnova jako jsou staré vodní mlýny, unikátní muzea a další cíle. Návštěvníci si mohli v této expozici vyzkoušet lámání břidlice, mletí kávy na historických mlýncích a další aktivity.

Staré kovářské řemeslo představil na ITEPu Vodní hamr Dobřív. „Měli jsme ukázky kování hřebíků, návštěvníci si sami vyzkoušeli udělat hlavičku hřebíčku. Velký úspěch měly i workshopy pro školy,“ uvedl kovář Petr Koldušek. 

Třídění hříchů, originální kostým z pohádky Čertí brko nebo focení s historickými rekvizitami v dole, tak vypadala unikátní expozice Centra Caolinu. V expozici hlubinného kaolinového dolu v Nevřeni mohli návštěvníci ITEPu nahlédnout pod zem. „Hlubinný důl v Nevřeni je unikání i tím, že se v něm 126 let netěží, a přesto zůstal návštěvníkům zachovaný. Dokonce v podobě, jak ho havíři tehdy opustili,“ říká radní Libor Picka s tím, že důl se otevírá veřejnosti po celou letní sezonu. 

Plzeňský kraj uspořádal v rámci veletrhu speciální edukativní program pro školy. „Pozvali jsme žáky a studenty 2. stupně základních, středních a vyšších odborných škol. Studenti absolvovali přednášky i workshopy v interaktivních expozicích a soutěže o velmi zajímavé ceny,“ uzavírá radní Libor Picka.

Na programu pro školy se podílelo mimo jiné i plzeňské Science Centre Techmania. Během veletrhu proběhly oblíbené vědecké show s tekutým dusíkem. Jednalo se o interaktivní ukázky, které má Techmanie ve svém výukovém programu pro školy během roku. „V rámci letošního ročníku ITEPu se rozhodl Plzeňský kraj ocenit nejaktivnější školy, které veletrh navštívily, a připravil pro ně atraktivní ceny. Osobně jsem rád, že veletrh byl nově obohacen i o edukativní zónu, která byla cílená přímo na školní kolektivy. A uvítali jsme nabídku Plzeňského kraje být součástí soutěže, v jejímž rámci jsou oceněny nejaktivnější třídy. Cena Techmanie je volný vstup pro celou třídu na jakoukoliv programovou nabídku ve standardní provozní době v letošním školním roce,“ říká ředitel Techmanie Jiří Královec. Techmania v rámci veletrhu myslela i na širokou veřejnost. I pro ni nabídla atraktivní ceny. Po celou dobu veletrhu probíhalo losování o rodinné vstupenky do Techmanie, poukazy na plachtění po Boleveckém rybníku či vstupenky na filmový festival Finále.

Velkým lákadlem byla interaktivní industriální itepácká stezka, kterou si během tří veletržních dnů prošlo více než 1500 návštěvníků. Kromě desítek industriálních cílů nabídl veletrh tradiční program pro cestovatele, nové publikace, mapy, brožury, cestovatelské přednášky a řadu zajímavých hostů. S expedičním off-roadem dorazil na veletrh herec, dobrodruh a vášnivý cestovatel Lukáš Langmajer, který se s návštěvníky podělil o zážitky z cest po divoké a nespoutané Albánii.


Štítky: itepveletrh itep