Vodárna zavádí pravidelné sobotní komentované prohlídky

Vodárna Plzeň a.s. zavádí od dubna pravidelné komentované prohlídky svých dvou největších provozů – Úpravny vody na Homolce a Čistírny odpadních vod v Jateční ulici.

Na zhruba hodinové exkurze se mohou zájemci registrovat přes portál Plzeňská vstupenka. Prohlídky jsou naplánované vždy na sobotu od 14 hodin, na ÚV vždy začátkem měsíce (první termín 8. 4. 2023), na ČOV koncem měsíce (první termín 29. 4. 2023).

Registrace je jednoduchá, vstupenku si může zájemce pořídit za 100 Kč na adrese https://www.plzenskavstupenka.cz/csvypis-akci/prohlidky

Všechny exkurze povede dlouholetý zaměstnanec VODÁRNY PLZEŇ a.s. Ladislav Silovský, který má o Vodárně unikátní informace. Každá z prohlídek potrvá až hodinu, kapacita je 20 osob. O komentované prohlídky areálů je mezi veřejností velký zájem. Dosud se otevíraly skupinám zájemců po předchozím objednání alespoň desetičlenné skupiny, nebo například při březnových Dnech otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody či 28. října při oslavách výročí vzniku Československé republiky. Nyní se vodárna exkurzemi přidává k firmám, výrobním závodům a technickým památkám, které se pravidelně otevírají veřejnosti k prohlídkám. 

Úpravna vody se nachází na Slovanech pod Homolkou na pravém břehu Úhlavy. Prohlídka začíná u historické budovy tzv. Chabalovy filtrace z let 1924-1926. Jde o unikátní čtyřstupňovou pískovou filtraci, která tu byla provozována do konce roku 1997 a v jejích prostorách dnes chová a prodává soukromá firma ryby. 

Účastníci prohlídky pak procházejí kolem další, chemické úpravny, postavené v letech 1964-1969, která je označována jako ÚV II a dodnes slouží jako záloha pro mimořádné provozní stavy. 

Špičkovou vodárenskou technologii uvidí lidé v úpravně ÚV III, jejíž modernizace proběhla v letech 2013 až 2016 (s využitím finanční podpory Státního fondu životního prostředí). Atrakcí prohlídky jsou dvě průtočná akvária, kde se prohánějí japonští kapři KOI, plotice, okouni, parmy či jeseteři. Do prvního akvária jde surová voda z Úhlavy, v druhém je voda už upravená po filtraci a před ozonizací. Jde o biologický test, v němž jsou prospívající ryby v obou skleněných nádržích jednou ze záruk, že voda z VODÁRNY PLZEŇ a.s. je perfektní a bez kontaminace. V případě náhlého úhynu většiny ryb by indikoval kontaminaci vody buď z řeky, nebo v rámci procesu úpravy vody. Zatím se však nikdy nestalo, že by ryby v akváriích hromadně uhynuly. 

Čistírna odpadních vod

Čištění odpadních vod je v Plzni datováno až od r. 1964. Do této doby byly veškeré odpadní vody vypouštěny do plzeňských řek bez jakéhokoli čištění, i když snahy  o  vybudování čisticí stanice jsou evidovány už od r. 1922. Čistota vody v Berounce se postupně zhoršovala, až dosáhla téměř katastrofálního stavu v šedesátých letech 20. století. Výstavba čistírny byla zahájena v r. 1955, dokončena byla asi po deseti letech. 

Výstavba ČOV II začala v roce 1989 a postupně byla uváděna do provozu v období 11/96 až 06/97 s následným dvouletým zkušebním provozem. Jde o mechanicko-biologickou ČOV s anaerobní stabilizací kalu.

Lidé, kteří se účastní prohlídky, uvidí na začátku česle, které zachytí vše, co přiteče kanalizací a co je větší než šest milimetrů. Vlhčené ubrousky, plenky, ušní vatové tyčinky… Přitom nic z toho do kanalizace nepatří. Do dřezu a odpadu nemají přijít ani zbytky jídla a použitého kuchyňského oleje. Ve vodě se olej ochladí a spolu s ostatním odpadem může zejména v malých profilech stokové sítě vytvořit špunt, který dokáže udělat v kanalizaci velkou neplechu. 

Po vyčištění se voda vrací zpátky do Berounky. 


Štítky: vodárnaregion24