Základní druhy zvedáků, které byste měli znát, i pokud nevlastníte pneuservis

Existují nástroje, o kterých byste měli mít alespoň základní znalosti, a to i přesto, že se s nimi v každodenním životě nesetkáváte. Jedním z takových nástrojů jsou právě zvedáky, které jsou nedílnou součástí každého pneuservisu. Víte, kolik základních druhů zvedáků existuje a čím se od sebe liší?

Hlavní funkce zvedáků? Usnadní vám manipulaci s vozem či s jeho částmi

Zvedáky slouží ke snadné manipulaci s částmi či dokonce celými automobily. Zvedáky se tak dělí podle toho, k čemu se používají a jednotlivé druhy se liší také maximální hmotností. K opravě defektu na automobilu vám poslouží přenosný zvedák, lidově známý jako hever, ale ke zdvihu celého vozu využijete zvedáky hydraulické.

Základní druhy zvedáků využívaných v pneuservisech

Celkem rozlišujeme 4 základní druhy zvedáků:

  • hydraulické,
  • pneumatické,
  • sloupové,
  • nůžkové

Hydraulické zvedáky jsou objemné a těžké a slouží ke zvedání objemných těles. Pneumatické zvedáky vyžadují ke správnému fungování hydrauliku či kompresor a bývají nejdražšími na trhu. Sloupové zvedáky se dělí podle počtu sloupů, které mají a zpravidla se používají ke zvedání celých automobilů. Nůžkové zvedáky jsou nejpoužívanější, nejskladnější a oceníte je v základní výbavě svého vozu.

Nůžkový zvedák se vyplatí mít vždy u sebe

Chcete-li být připraveni na nečekané výměny kol, vozte s sebou v autě vždy nůžkový zvedák. Přestože fyzická síla, kterou musíte při manipulaci s ním vynaložit, musí být poměrně velká, při nečekaném defektu kola je neocenitelný. Díky nůžkovému zvedáku nezbytnou výměnu kola zvládnete i bez profesionální asistence.

Jak vidíte, zvedáků existuje několik druhů a liší se od sebe tím, k čemu slouží. V základní výbavě vašeho automobilu by neměl chybět nůžkový zvedák, který je skladný, vejde se do kufru a v případě píchnutí kola vám přijde vhod.

Zdroj obrázku: AStolnik / Shutterstock.com