ZČU přichází s pestrou nabídkou letních škol

Cizí jazyky, umělecké a kreativní kurzy ale i elektrotechnika nebo kybernetika – pro účastníky letošních letních škol Západočeské univerzity v Plzni jsou připravené nové i oblíbené výukové programy vhodné pro všechny generace.

Přihlásit se mohou zájemci a zájemkyně už teď. Většina kurzů se rychle plní.

Mezinárodní letní jazyková škola / 8. – 26.7. 2024

Na Ústavu jazykové přípravy ZČU se letos uskuteční už 34. ročník Mezinárodní letní jazykové školy, a to v termínu od 8. do 26. července.

V nabídce jsou kurzy portugalštiny, němčiny, angličtiny, italštiny, francouzštiny, ruštiny, španělštiny, arabštiny, perštiny a také češtiny pro cizince, a to jak obecného, tak profesně zaměřeného jazyka, ve všech jazykových úrovních. Letní škola je určena pro zájemce různého věku – pro žáky základních škol, studenty středních a vysokých škol i pro širokou veřejnost. Kurzy jsou v délce jednoho, dvou nebo tří týdnů, přičemž v některých z nich se vyučuje také pouze odpoledne nebo dopoledne. Pro děti od 6 do 11 let opět nabízíme aktivní příměstský tábor s angličtinou. Stejně tak oblíbené kurzy angličtiny pro teenagery od 12 do 17 let a francouzštinu pro děti 12 až 14 let. Všichni učitelé jsou kvalifikovaní profesionálové.

Ceny letních jazykových kurzů zůstávají posledních šest let stejné. Podrobné informace včetně ceníku zájemci najdou na webu www.isls.zcu.cz, jehož prostřednictvím mohou také podat přihlášku. Uzávěrka je 19. května. Kontakt: Bc. Daniela Kopřivová / dkoprivo@ujp.zcu.cz / 735 713 895

ArtCamp / 8.–26. 7. 2024 

Tři červencové týdny budou na Sutnarce patřit uměleckým kurzům už po osmnácté. Každoročně je absolvuje více než 400 příznivců umění starších 15 let.

Design šperku a nábytku, fotografie i virtuální realita. Letní škola umění ArtCamp na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara přináší umění, vzdělání i zábavu v jednom praktickém balíčku. Letos je v nabídce více než 40 týdenních kurzů pro veřejnost, které je možné kombinovat a sestavit si tak svůj letní program na míru. Přihlášky letní škola přijímá do 31. května, ale protože se kapacity kurzů pro velký zájem rychle plní, doporučujeme dlouho neváhat. Přes 300 míst už je obsazených.

„Letos slaví ArtCamp, stejně jako Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, 20 let od svého založení. Naše letní umělecká škola je v České republice unikátní, jak rozsahem nabízeného počtu kurzů, tak širokým profilem. Během tří týdnů se v naší škole setkávají desítky

renomovaných tuzemských i zahraničních lektorů s pestrou skladbou kurzistů, kterým předávají své know-how a rozvíjejí jejich vlastní kreativní potenciál. ArtCamp je radost z tvorby, individuálního růstu i setkávání se se stimulujícím prostředím," říká děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Vojtěch Aubrecht.

Kurzy jsou vhodné jak pro širokou veřejnost od začátečníků po pokročilé, tak pro stávající i budoucí studenty uměleckých oborů (spodní věková hranice 15 let – student SŠ).

ArtCamp pořádá kurzy v češtině i angličtině. Výuka probíhá od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin v ateliérech Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v kampusu Západočeské univerzity na Borských polích v Plzni, případně v plenéru a v dílnách v kreativní zóně DEPO2015.

Přihlášky fakulta přijímá do 31. května 2024. Podrobné informace k letní škole ArtCamp i přihlašovací formulář najdou zájemci na webu letní školy. Kontakt: PhDr. Lenka Kodýtková / lkody@fdu.zcu.cz / tel. 723 089 832

Homo Economicus / 8. – 12. 7. 2024

Fakulta ekonomická zve zájemce z řad žáků základních a středních škol na 13. ročník letní školy Homo Economicus, která se bude konat od 8. do 12. července 2024. Po úspěchu předchozích ročníků proběhne letní škola opět paralelně: v prostorách fakulty v plzeňském kampusu na Borech a současně v Karlovarském kraji na pobočce v Chebu.

V rámci týdenního programu na zájemce čeká soubor přednášek na téma „Ekonomické dobrodružství: Od nováčků až k expertům“. Účastníci se naučí kriticky zhodnotit předkládané informace, rozpoznat dezinformace a zamyslet se nad tím, jak je jejich rozhodování v ekonomických otázkách každodenního života ovlivňováno manipulativním chováním druhých stran. Po absolvování programu budou schopni posoudit vliv předkládaných informací a nenechají se vmanipulovat do rozhodnutí a situací, které mohou mít neblahé následky. Účastníci zakončí kurz slavnostní promocí v pátek 12. července 2024.

Uzávěrka přihlášek je 28. června 2024. Bližší informace zájemci najdou na webových stránkách lsfek.zcu.cz. Kontakt Plzeň: Zuzana Marie Hladká / lsfek@fek.zcu.cz / 377 633 025 Kontakt Cheb: Romana Kočvarová / lsfek@fek.zcu.cz / 377 633 513

Toulky časoprostorem Letní příměstský vzdělávací tábor s Fakultou pedagogickou ZČU

29. 7. – 2. 8. 2024 / 19. 8. – 23. 8. 2024

Studentský spolek Přestávka ve spolupráci s Fakultou pedagogickou připravuje i v letošním roce letní příměstský tábor s názvem Toulky časoprostorem. Tábor je určen pro děti ve věku 8-14 let a probíhat bude ve dvou termínech, od 29. července do 2. srpna a od 19. do 26. srpna, v budově FPE na Klatovské třídě. Děti mohou očekávat pestrou škálu aktivit propojených s českou i světovou historií. Tábor povedou studentky a studenti Fakulty pedagogické.

Kapacita každého turnusu je 24 účastníků. Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím webu fakulty. Více informací na: studujifpe.zcu.cz/tabor. Kontakt: David Šimůnek / pauza@fpe.zcu.cz

JuniorFEL / 26. 8.– 30. 8. 2024

V posledním srpnovém týdnu bude opět připraveno 5 dní plných nových a zajímavých zkušeností na Fakultě elektrotechnické ZČU v Plzni. Letní univerzita JuniorFEL je určena pro žáky 5. – 9. tříd ZŠ nebo primy až kvarty víceletých gymnázií se zájmem o elektrotechniku.

„Během týdne se účastníci seznámí srozumitelnou a hravou formou se základními poznatky a zajímavostmi v oborech elektrotechnika a elektronika. Prohlédnou si také laboratoře s unikátním vybavením, zhotoví si vlastní výrobky a některé si možná budou moci i odnést domů. Asi nejzajímavější ale bude, že si vyzkouší, jak vypadá studium na vysoké škole,“ říká Jaroslav Fiřt z organizačního týmu.

Zájemci se tak dozví, co je elektřina, jak vznikají blesky, jak si mohou vytvořit a zapojit elektrický obvod nebo co pohání tramvaje a trolejbusy. Všichni si také vyzkoušejí naprogramovat robota a poměří své síly při výrobě elektřiny. Všechny čeká také slavnostní závěr – promoce s předáním diplomů, a to za účasti partnerů akce i rodičů.

JuniorFEL se letos se bude konat tradičně v závěru prázdnin v termínu od 26. do 30. srpna. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím webových stránek juniorfel.zcu.cz, a to až do 30. dubna. Potvrzení o konání akce a závazné přihlášky pak účastníci obdrží během května. Kontakt: Ing. Jaroslav Fiřt, Ph.D. / firt@civ.zcu.cz / junior@fel.zcu.cz / 377 634 229

Letní dětská škola FEL Tachov / 26. 8. – 30. 8. 2024 Podzimní dětská škola FEL Klatovy / říjen, termín bude upřesněn

Už počtvrté připravuje Fakulta elektrotechnická (FEL) ve spolupráci se středními školami v regionu a za podpory Plzeňského kraje dva běhy letní školy pro žáky 5. až 9. tříd ZŠ nebo primy až kvarty víceletých gymnázií se zájmem o elektrotechniku i mimo krajské město. V prostorách Střední průmyslové školy v Tachově se od 26. do 30. srpna účastníci pod vedením pedagogických pracovníků FEL a odborného lektora seznámí srozumitelnou a hravou formou se základními poznatky a zajímavostmi v oborech elektrotechnika a elektronika – dozví se, jak fungují chytré oděvy, jak se staví a programují stavebnice Lego nebo jak se řídí výroba nejen elektrotechnických produktů. Naučí se vyrobit elektronickou vlaštovku a poslední den týdne se podívají, jak to vypadá v laboratořích Fakulty elektrotechnické ZČU.

Kratší program sestavený z vybraných aktivit se pak uskuteční v budově Střední průmyslové školy v Klatovech. Termín bude teprve upřesněn. Kontakt: Bc. Martina Nováková / tel.: 377 634 011 / e-mail: novakmar@fel.zcu.cz

Campo Arduino / 19. – 28. 3. 2024

Katedra kybernetiky Fakulty aplikovaných věd na letošní rok připravila 12. ročník kybernetického soustředění Campo Arduino. Kemp robotiky, při němž se účastníci seznámí s jednoduchými úlohami na vybrané robotické stavebnici, je určen žákům 2. stupně základních a středních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Pro letošní rok chystáme klasické úlohy zpětnovazebního řízení, které jsou již charakteristickými pro kemp Campo Arduino, ale i úplně nové úlohy. Kurz je určen pro limitovaný počet účastníků. Vybráni budou chronologicky podle data zaslané přihlášky.

Účastnický poplatek: 3.200 Kč Podrobné informace a přihlášku najdou zájemci na webu campoarduino.zcu.cz. Kontakt: Ing. Miroslav Jiřík, Ph.D. / mjirik@kky.zcu.cz / 377 632 569

Campo Lampone / 26. – 30. 8. 2024

Katedra kybernetiky Fakulty aplikovaných pořádá také 7. ročník letního kybernetického soustředění vyšší úrovně Campo Lampone, které proběhne od pondělí 26. srpna do pátku 30. srpna v budově fakulty v kampusu ZČU na Borských polích. Letošní úloha bude vhodná pro ty, kteří se v minulých letech několikrát zúčastnili kempu Campo Arduino a pro ty, kteří už nějaké zkušenosti s programováním mají. Na Campo Lampone se bude programovat v jazyku Python.

Účastníci si vyzkoušejí řešení robotické úlohy, využívat budou umělou inteligenci. Účastnický poplatek: 3.200 Kč Bližší informace a přihláška jsou k dispozici na webu campolampone.zcu.cz. Kontakt: Ing. Petr Neduchal, Ph.D. / neduchal@kky.zcu.cz / 377 632 145

GeoCamp / 26. - 28. 8. 2024

Letní škola GeoCamp, jejíž 4. ročník připravila katedra geomatiky Fakulty aplikovaných věd, proběhne od 26. do 28. srpna a zájemcům z řad středoškoláků, žáků 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií představí základy geografických informačních systémů, fungování 3D tisku, uvidíte v akci létat UAV, mentální mapování a vytyčení spádu. Bude se také trochu sportovat – v plánu je orientační běh v areálu kampusu ZČU. Bližší informace zájemci najdou na webu letní tábor GeoCamp. Kontakt: Bc. Petra Bláhová / blahovap@kgm.zcu.cz

MechCamp / 28.- 30. 8. 2024

Studenti a studentky středních škol se zájmem o matematiku a fyziku se mohou hlásit na letní školu MechCamp, kterou pořádá katedra mechaniky Fakulty aplikovaných věd. V programu nechybí mechanika tekutin, dynamika a kompozitní materiály. „Obsah MechCampu bude orientován na tvůrčí práci v oblasti mechaniky, a to s využitím komerčních programů i vlastních implementací jednoduchých modelů. Tradičně se mohou účastníci těšit také na prohlídku laboratoří mechaniky,“ říká člen organizačního týmu Radek Bulín.

Účast je zdarma, ale vzhledem k omezené kapacitě je nutné se zaregistrovat do 30. června na webu mechcamp.zcu.cz. Kontakt: Ing. Radek Bulín, Ph.D./ rbulin@ntis.zcu.cz / tel.: 377 632 386

NanoCamp / 28. – 30. 8. 2024

Katedra fyziky Fakulty aplikovaných věd připravuje 5. ročník letní školy aplikované fyziky NanoCamp, a to v termínu od 28. do 30. srpna. Chytré telefony, chytrá okna, flexibilní displeje, antireflexní filtry, čisté zdroje energie, inteligentní senzory, vysokorychlostní obrábění, samočisticí a antibakteriální povrchy, biokompatibilní implantáty – tyto a mnohé další moderní technologie jsou založeny na nových tenkovrstvých nanostrukturních materiálech. Právě o nich se účastníci kempu dozvědí v posledních srpnových dnech víc.

Letní škola je určena pro studenty 2. - 4. ročníků středních škol se zájmem o aplikovanou fyziku, materiálové inženýrství a nové technologie. Seznámí se s tím, jak se tyto materiály navrhují, experimentálně připravují a analyzují a vyzkouší si i jejich přípravu atom po atomu pomocí plazmových technologií. Podrobné informace jsou dostupné na webu kfy.zcu.cz/nanocamp. Kontakt: Ing. Jiří Rezek, Ph.D. / jrezek@ntis.zcu.cz / 723 175 039

Letní škola informatiky / 22. – 26. 7. 2024

Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd nově pořádá Letní školu informatiky. Akce je určena pro středoškoláky se zájmem o techniku, programování a zajímavé projekty. Letní škola bude mít dvě paralelní větve: Větev zaměřená na umělou inteligenci provede účastníky světem strojového učení a umělé inteligence, od základů přes teoretické koncepty až po praktické aplikace, jako jsou pokročilí chatovací asistenti typu ChatGPT. Nedílnou součásti bude práce na projektech, ve kterých se účastníci naučí, jak efektivně využívat umělou inteligenci k řešení praktických úloh. Větev počítačové grafiky svým účastníkům nabídne možnost se ve svém projektu seznámit s modelováním 3D objektů, jejich zasazením do 3D prostředí, texturováním a osvětlením, přičemž nakonec si vyzkoušejí i nasazení svého projektu v prostředí virtuální reality. Informace a formulář pro registraci zájemci najdou na webu. Kontakt: doc. Ing. Libor Váša, Ph.D. / lvasa@kiv.zcu.cz / 377 632 424

BootCamp / 2.–6. 9. 2024

Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ve své přípravné škole BootCamp opět přivítá své nově nastupující studenty, kteří nemají ze střední školy zkušenosti s programováním. Toto týdenní programovací soustředění se bude konat dva týdny před začátkem zimního semestru. Studenti se během něj zúčastní přednášek o teorii programování a budou řešit programátorské úlohy, což jim usnadní nástup do prvního ročníku bakalářských studijních programů na Fakultě aplikovaných věd. Přihlášky fakulta přijímá do 11. srpna. Informace a formulář pro registraci zájemci najdou na webu. Kontakt: doc. Ing. Libor Váša, Ph.D. / lvasa@kiv.zcu.cz / 377 632 424

Letní škola Univerzity třetího věku ZČU / 15. 7. – 26. 7. 2024

V průběhu dvou červencových týdnů nabízí Univerzita třetího věku každoročně posluchačům různé výlety, exkurze, workshopy a další zajímavé aktivity.

Zúčastnit se mohou pouze zapsaní posluchači U3V, ti budou mít opět možnost strávit čas v inspirativním prostředí, ve společnosti spolužáků a zažít zábavné aktivity vedené pedagogy, které potkávají během akademického roku za katedrou.

Čekají je komentované vycházky, návštěva podzemí, výlet do Prahy, proběhne také tradiční jógové dopoledne a mnoho dalších aktivit. Konkrétní nabídku s informacemi o možnostech zápisu zveřejní Univerzita třetího věku v květnu. Více informací zájemci včas najdou na webu u3v.zcu.cz.