Zvířecí záchranáři v kraji už okroužkovali 150 labutí

Již čtvrtý víkend běží monitoring a kroužkování labutí velkých. Plzeňští zvířecí záchranáři se pohybují po celém Plzeňském kraji a odchytávají, odečítají a kroužkují labutí rodiny s mláďaty.

Letošní rok nevypadá pro labutě vůbec špatně, a tak se na jednotlivých akcích střídá hned několik lidí najednou. "O tom, že to není zrovna jednoduchá záležitost, se lze přesvědčit z přiložených fotografií, na druhou stranu díky kroužkování máme zmapovanou téměř celou populaci těchto královských ptáků minimálně na Plzeňsku, Tachovsku a Domažlicku," líčí šéf ekologů Karel Makoň.

Do monitoringu je zapojeno i několik externistů." Letos nám schází ještě okroužkovat Klatovsko u Tondy Gibiše a Plzeň-jih Václava Kováře. K tomu nutno přičíst ještě jednotlivé páry s menším počtem mláďat, které jsme cíleně při velké kroužkovací akci vynechávali, tak abychom nemrhali časem a lidským potenciálem na úkor velkých rodin s pěti, šesti a více mláďaty. Jak to vypadá, tak letošní kroužkování labutí se pravděpodobně protáhne až do poloviny měsíce září, přičemž k pondělku jsme okroužkovali, odečetli a zkontrolovali zatím přes 150 labutí velkých," vypočítává Makoň.

foto: desop