2003 – Cheb: Město se dohodlo s Lanzarem o Dragounu (TV Západ)

Prvních třicet milionů korun z dlužného nájemného za tržnici Dragoun zaplatila chebské radnici společnost Lanzaro. Tomuto kroku předcházela dohoda o urovnání sporu mezi vietnamskými trhovci a městem, kterou na svém posledním zasedání téměř jednohlasně schválilo městské Zastupitelstvo.

„Ta dohoda vznikla tak, že se nám nelíbilo, snad městu i Lanzaru, že tady jsou dalekosáhlé spory, takže přišli s nabídkou, jakým způsobem to řešit. A myslím si, že to bylo i tlakem veřejnosti, tlakem událostí, ale ne těch událostí, které se týkaly kontrol v Dragounu,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Vietnamci v prosinci loňského roku odmítli s poukazem na nejasnosti v nájemní smlouvě městu zaplatit předem dohodnuté šedesáti milionové nájemné na letošní a příští rok. Po devíti měsících neustálých tahanic, kdy se například město neúspěšně snažilo předat jednateli Lanzara písemnou výpověď z Dragounu, se nyní obě strany dohodly.

„Tak třeba jim došlo, že s námi musí žít v míru, že se blíží vstup do Evropy a že prostě chovat se slušně se vyplácí,“ komentoval obrat společnosti starosta. 

Město na základě Zastupitelstvem schválené dohody o Lanzaru opustilo zhruba 16milionové penále za pozdní platbu. Zároveň se zavázalo, že přestane se snahami Vietnamce z areálu tržnice vypovědět. Podle původní smlouvy má přitom Lanzaro Dragoun pronajatý až do konce roku 2005.

„Tak i ta smlouva je nestandardní. Já si myslím, že standardní je dohoda. Jestliže dohoda byla taková a já vím, že pokud někdo přijde s nějakým návrhem, ten návrh se musí dohodnout oboustranně. A my jsme nakonec spokojení s tím, že když by všechno šlo tak, jak má, tak dostaneme peníze tak, jak bylo vypsáno výběrové řízení, to znamená ještě 90 milionů korun,“ dodal Svoboda. 

Zbývajících 30 milionů z dlužné částky mají Vietnamci podle nyní uzavřené dohody zaplatit do konce letošního roku.