2004 – Cheb: Oční stacionář získal troposkopický přístroj (TV Západ)

Nový troposkopický přístroj za 320 tisíc korun začal minulý týden sloužit malým klientům chebského stacionáře pro děti s očními vadami. Přístroj tomuto zařízení věnovalo občanské sdružení Život dětem, které mimo jiné pořádá dnes již tradiční sbírkovou akci nazvanou Srdíčkový den.

Troposkop se používá pro nácvik jednotného binokulární vidění u dětí ve věku již od tří let.

„Jsou to děti, které jsou šilhající a které jsou tupozraké především. A pomocí tohoto základního diagnostického a terapeutického přístroje se snažíme tato postižení odstranit,“ popsal ředitel Očního stacionáře Robert Plachý. 

Darovaný troposkop je nejmodernějším typem, který je momentálně na trhu v České republice nabízen. Ve stacionáři přitom nahradil dnes již zastaralý přístroj z padesátých let minulého století.

„V podstatě je velmi problematické na něj sehnat nové součástky, pokud se porouchá. A druhá věc je, že nebyl náš. Máme ho zapůjčen a teď vlastně ode dneška máme ten základní ortoptický přístroj vlastní, díky občanskému sdružení Život dětem,“ popsal Plachý. 

Představitelky sdružení navíc všechny přítomné ujistily, že předáním troposkopu jejich spolupráce s dětským stacionáře zdaleka nekončí.

„Ano, to je pravda, to je první kontakt a my budeme samozřejmě rádi stacionáři pomáhat i nadále. Už jsme se tady domluvili, že bychom přispívali zhruba milion až 1,4 milionu korun ročně s tím, že samozřejmě v této sumě už je tento předmětný přístroj. Takže teď nám tam bude zbývat zhruba asi 1,2 milionu ročně,“ uvedla ředitelka sdružení Život dětem Anna Kovářová. 

Chebský oční stacionář má v současné době dvacet malých klientů především předškolního věku, přičemž dalších deset dětí sem dochází ambulantně. Zařízení je příspěvkovou organizací města, které na jeho provoz letos přispívá částkou více než čtyř a půl milionu korun.