Boj za záchranu historického hřebčína Napajedla

Petice za zachování historického Hřebčína Napajedla získala přes 40 tisíc podpisů a bude dnes projednávána Poslaneckou sněmovnou. Většina členů petičního výboru sympatizuje s jeho myšlenkou. Současní majitelé ukončili chov koní z ekonomických důvodů a hledají nové využití areálu.

Již více než 40 tisíc lidí podepsalo petici za zachování historického Hřebčína Napajedla, který byl v minulosti důležitým centrem chovu anglických plnokrevníků. Ta bude projednávána Petičním výborem Poslanecké sněmovny, který se sejde dnes ve 16 hodin v největší místnosti sněmovny. Iniciátor petice Aleš Martínek chce, aby se poslanci a veřejnost seznámili s argumenty pro zachování hřebčína a aby naši zástupci ve sněmovně učinili konkrétní kroky ve smyslu petice.

Místopředsedkyně petičního výboru Nina Nováková (nestranička za KDU-ČSL) naznačila, že většina členů výboru sympatizuje s myšlenkou zachování Hřebčína Napajedla, avšak usnesení má pouze doporučující charakter a není závazné pro vládu ani ministerstva. Majitelé hřebčína, kteří s médii nekomunikují, ukončili chov koní z ekonomických důvodů, protože se jim nevyplácel, a nyní hledají nové využití areálu.

Aleš Martínek se domnívá, že s nákupem hřebčína majitelé převzali i společenskou zodpovědnost za jeho historii, kulturní hodnotu a tradici, která by neměla skončit. Jaké kroky by měl stát udělat, není zatím jasné. Regionální poslanci upozorňují na nutnost ctít soukromé vlastnictví, ale zároveň se domnívají, že by stát měl pečovat o svou historii a udržet tradici chovu anglického plnokrevníka.

Margita Balaštíková (ANO), poslankyně a bývalá ředitelka napajedelského hřebčína, se domnívá, že stát by měl nejprve podporovat chov anglických plnokrevníků, aby mělo smysl obnovovat činnost v Napajedlách. Poslanec Vladimír Zlýnský (SPD) souhlasí, že by zástupci státu měli s majiteli kontakt navázat a diskutovat o možnostech zachování hřebčína.

Stát může podle poslance Stanislava Blaha (ODS) a předsedy STAN Petra Gazdíka pomoci zachování historického odkazu i pokračujícího provozu na Hřebčíně Napajedla, avšak to je podmíněno vůlí majitele areálu. Finanční pomoc ze strany státu by měla mířit do více podobných zařízení ve formě dotace. Stát podporuje finančně své hřebčíny, soukromé však ne, což je skutečnost, na kterou upozorňují majitelé hřebčína v Napajedlích.

Vedení města Napajedla projevilo zájem o zachování hřebčína, když zastupitelé loni na podzim nepovolili změnu územního plánu, díky kterému by bylo možné postavit na části pastvin bytové domy. Tímto projektem chtěli majitelé sanovat ztráty z provozu hřebčína. Hejtman Radim Holíš (ANO) se domnívá, že zodpovědnost leží na státu a kraj do toho finančně vstupovat nebude.