Město vysadí novou zeleň v blízkosti Čertovy rokle

Součástí stavebního povolení stavby Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí, Rokytova byla i podmínka výsadby zeleně v oblasti Čertovy rokle na Lesné. Tu nyní město splní. Radní dnes odsouhlasili smlouvu s Veřejnou zelení města Brna, podle které zde vysadí desítky jehličnatých i listnatých stromů a také keře. Příspěvková organizace města se bude o rostliny starat další tři roky po výsadbě.

„V souvislosti se změnou stavby Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí, Rokytova, která se týkala Nové Dukelské a přinesla i kácení stromů, nařídil stavební úřad městu vysadit náhradní zeleň mimo zábor stavby v oblasti Čertovy rokle. Proto nyní uzavíráme s Veřejnou zelení města Brna smlouvu, na jejímž základě v lokalitě přibude 133 stromů, jak jehličnatých, tak listnatých, a také 975 keřů. Výsadba a související úpravy jsou v plánu od začátku letošního října do 15. prosince,“ popsal náměstek primátorky Jaroslav Suchý.

„Kvůli změně stavby muselo jít k zemi jedenáct stromů. Vysazeno bude přes stovku nových dřevin, takže oblast Čertovy rokle bude ještě zelenější než dřív. Nejedná se o jedinou zeleň, která při stavbě velkého městského okruhu v těchto místech přibude. Počítá se s dalšími desítkami stromů i keřů přímo v oblasti stavby nebo v lokalitě Husovický kopec,“ dodal náměstek primátorky René Černý.

Za materiál, sadové úpravy i sazenice a veškeré práce zaplatí město celkem 848 099 korun bez DPH. Součástí smlouvy s Veřejnou zelení města Brna je také následná tříletá údržba zeleně, která vyjde na 398 017 korun bez DPH.