Neurologové FN Plzeň pomáhají epileptikům video-EEG monitorací

Epilepsie je jedním z nejčastějších chronických neurologických onemocnění. Postihuje asi 1% obyvatel. Patří mezi záchvatová onemocnění.

Klinické projevy jsou velmi pestré, proto  stanovení správné diagnózy není vždy jednoduché. Základní léčbou epilepsie je léčba farmakologická (tzv.  antiepileptika). Asi 30% trpí farmakorezistentní epilepsií,  nedaří se je tedy kompenzovat antiepileptiky, navíc 20-30% nemocných má jak epileptické tak neepileptické  záchvaty.  Až u 30% nemocných přicházejících do center pro léčbu epilepsie pod diagnózou farmakorezistentní epilepsie  byla diagnóza  stanovena  z mnoha důvodů mylně.  Trpí tedy jiným záchvatovým onemocněním (kolapsy, srdeční arytmie, poruchy spánku, psychogenní záchvaty..).  Dlouhodobá video-EEG monitorace je základní diagnostickou metodou používanou při diferenciální diagnostice záchvatových stavů a při vyšetřování nemocných s famakorezistentní  epilepsií.  Je nezbytná k vyšetření nemocných, kteří jsou připravováni k epileptochirurgické léčbě.  V principu se jedná o současný záznam bioelektrické aktivity mozku (EEG) a chování pacienta (digitální video). Cílem vyšetření je zachytit typický záchvat, podrobně ho analyzovat a stanovit správnou diagnózu epilepsie či neepileptických záchvatů. V případě epilepsie je třeba co nejpřesněji  určit typ záchvatu a oblast mozku, ve které záchvaty vznikají.  Pomocí video-EEG monitorace je možné také posoudit, zda je nemocný léčen správně zvoleným antiepileptikem ve vhodné dávce či kombinaci, posoudit stupeň kompenzace epileptického onemocnění.

Přednosta neurologické kliniky MUDr. Jiří Polívka, CSc. popisuje průběh video- EEG monitorace: „Vyšetření trvá nejčastěji 5-7 dní, někdy, a zejména u dětí, po dobu kratší. Po celou dobu monitorace je  nahráváno EEG, nemocní mají na hlavě přilepené elektrody, při kratších záznamech nebo u dětí se většinou používají speciální gumové „čepice“, do kterých se elektrody vkládají. Současně se snímá chování nemocného speciální videokamerou i se zvukem, která je schopna snímat i potmě. Záznam pak  vyhodnocují  lékaři - specialisté. Vyhodnocování záznamu je časově velmi náročné. Záchvatová frekvence je  individuální, záchvaty přicházejí většinou nepředvídatelně,  často méně než 1x týdně. Pak je nutné se pokusit o provokaci záchvatu obvykle farmakologickou (přechodným snížením či úplným vysazením antiepileptika). Video-EEG monitorace pomůže stanovit skutečnou záchvatovou frekvenci.“ 


Vyšetření probíhá na  monitorovací jednotce s jedním monitorovaným lůžkem.  Nemocný má k dispozici pokoj s příslušenstvím (WC, koupelna), TV, rádiem, knihovničkou tak, aby mu bylo poskytnuto maximální pohodlí. Po celou dobu monitorace může přijímat návštěvy, pracovat na PC, používat mobilní telefon. Pokud je to nutné, je možné zajistit na monitorovací jednotce i pobyt doprovázející osoby (rodiče, partnera).

Monitorovaná osoba je pod stálým dohledem speciálně vyškoleného personálu.  Od EEG přístroje je odpojována jen kvůli toaletě a osobní hygieně. Pokud nemocný cítí, že se „blíží“ záchvat, zmáčkne  signalizační tlačítko a přivolá EEG laborantku. V průběhu monitorace také zapisuje svoje potíže a pocity. Naše monitorovací jednotka zajišťuje péči pro nemocné Plzeňského a Karlovarského kraje a částečně i pro kraj Ústecký a Budějovický. V minulém týdnu byl ve FN Plzeň vyšetřen již tisící nemocný.


Štítky: fn plzeňepilepsie