Ovocný sad promění centrum Pardubic

Střed města Pardubice se mění na ovocný sad s 90 stromy, včetně bříz a kvetoucích třešní. Revitalizační práce probíhají podle plánů a celkové náklady by měly být menší než milion korun. Město chce prostor přeměnit na park pro občany, plánují se cesty, květinové záhony a nábytek.

Centrum města Pardubice prochází zásadním přeměnou. Oblast mezi Pardubickým palácem a telekomunikační věží, která sloužila jako travnatá plocha, nyní projde důležitou revitalizací. Podle investičního záměru se totiž tato oblast změní na ovocný sad.

„Práce jsou realizovány podle stavebního calendáře a je očekáváno, že v sadě bude 90 stromů. Odborná firma má na tyto práce čas až do konce dubna. Doufáme, že tento krok ocení návštěvníci našeho města,“ komentovala probíhající práce náměstkyně primátora Jiřina Klůvová.

Revitalizace plochy zahrnuje výsadbu 16 kvetoucích bříz, 34 růžových kvetoucích tresní, 25 trnovníků akátů, 3 japonských pavlónií, 4 vícekmenných bříz a 8 javorů. Tento výběr zahrnuje stromy, které rostou rychle, čímž se zásadně urychlí vytvoření efektu sadu.

Tisková mluvčí města Kristýna Vlasáková sdělila: „Radnice má plán přeměnit tuto plochu na parkový prostor, který se stane ideálním místem k oddechu pro občany, zvláště v letních dnech. Celkové náklady na tento projekt by měly být menší než milion korun.“

Ne každý je však s průběhem prací spokojen. Opoziční zastupitel Filip Sedlák ze sdružení Naše Pardubice upozornil na možné nesrovnalosti v souladu s pracemi a smlouvou. Po osobní návštěvě vysoce hodnotil nové stromy, ale zároveň vyjádřil obavy z výkopových prací a úrovně výměny půdního substrátu.

Na jeho obavy však náměstkyně Klůvová reagovala: „Ke každému stromu přistupujeme individuálně pod dohledem specialistky na tuto oblast. Pokud se zjistí, že podkladní půda je špatná, vymění se více než jeden kubík zeminy. Kde je půda dobrá, nedělají se velké výkopy. Projekt je pečlivě sledován a žádné pochybení nehrozí.“

O zakořenění nově zasazených stromů se bude firma starat dalších pět let. „Zalévání bude probíhat nepravidelně. V době horka bude zalévání častější, při dešti nebude tak intenzivní.“ doplnila Klůvová.