Pavel Kozák zvolen rektorem Jihočeské univerzity

Prezident jmenoval rektorem Jihočeské univerzity prof. Pavla Kozáka, specialistu na raky. Kozák plánuje moderní a transparentní řízení univerzity a spolupráci s VŠTE. Významné cíle zahrnují posílení komunikace mezi fakultami a rektorátem a spolupráci v oblasti vzdělávání a výzkumu.

V listopadových volbách se na pozici rektora Jihočeské univerzity (JU) ucházel pouze jeden kandidát - Profesor Pavel Kozák. Přední odborník na chov měkkýšů a korýšů, zejména raků, získal ve volbě podporu 32 ze 36 akademických senátorů. Nový rektor nadšeně očekává, že své sliby z předvolební kampaně naplní moderním a transparentním řízením univerzity.

Pavel Kozák působil v letech 2009 až 2017 jako ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech, kde vedl Laboratoř etologie ryb a raků. Nový rektor přiznává, že i přes svou novou pozici by si rád našel čas na výzkum a výuku, jelikož si váží spojení s každodenním vědeckým děním na univerzitě.

Profesor Kozák si jako nový rektor Jihočeské univerzity klade za cíl posílit komunikaci mezi fakultami a rektorátem, což považuje za nejdůležitější aspekt univerzity. JU je podle něj silnou a prestižní institucí, která dokáže konkurovat jiným vysokým školám, a má velmi silný potenciál zde, na jihu Čech.

Mezi další důležité cíle nového rektora patří spolupráce s Českobudějovickou Vysokou školou technickou a ekonomickou (VŠTE). Pavel Kozák věří v silný potenciál obou institucí a doufá, že společné úsilí přinese nové možnosti a přínosy na různých úrovních spolupráce. Hlavní spolupráce by ale měla probíhat prostřednictvím Fakulty zemědělské a technologické JU.

V závěru rozhovoru nový rektor zmiňuje potřebu vzájemného respektu a těšení se z toho, že obě instituce stojí vedle sebe. Pavel Kozák doufá, že nastolený směr komunikace a spolupráce mezi Jihočeskou univerzitou a VŠTE přinese oběma institucím nejen lepší povědomí o svých potenciálech, ale také společný růst a budoucnost.