Podpis dohody mezi ČR a Španělským královstvím

Nová dohoda reflektuje mnohé změny, které v uplynulých letech nastaly např. v systému maturit, či vznik rámcových a školních vzdělávacích programů.

V úterý 16. listopadu 2021 podepsali pan ministr Robert Plaga a velvyslanec Španělského království v Praze pan Angel Lossada Torres-Quevedo ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT Dohodu mezi Českou republikou, zastupovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, a Španělským královstvím, zastupovaným Ministerstvem školství a odborného vzdělávání, o fungování a činnosti česko-španělských bilingvních tříd na gymnáziích v České republice .

Tato dohoda nahradí Ujednání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství, kultury a sportu Španělska o zřízení a činnosti česko-španělských tříd na gymnáziích v České republice na léta 2001–2003, které bylo podepsáno dne 5. března 2001 v Madridu. 

Česko-španělské třídy nyní existují na šesti gymnáziích v České republice: v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni. V rámci tohoto programu Španělské království vysílá do České republiky španělské pedagogy, kteří na těchto gymnáziích ve svém rodném jazyce vyučují španělskou literaturu a jazyk, dějepis, zeměpis, matematiku, fyziku a chemii. Vyučujícím a žákům dvojjazyčných tříd je také k dispozici řada doplňkových česko-španělských aktivit, např. festival studentského divadla ve španělštině, výměnné pobyty a spolupráce s Velvyslanectvím Španělského království v Praze.

Pan ministr při rozhovoru se španělským velvyslancem ocenil práci všech ředitelek a ředitelů těchto škol a také dlouholetou spolupráci se Španělským královstvím na tomto programu.

„Tato jedinečná spolupráce mezi našimi zeměmi podporuje nejen rozvoj mimořádných kompetencí a zkušeností studentů. Velmi podporuje také důležitou kulturní výměnu, která významně přispívá k pevnému přátelství mezi našimi národy,“ uvedl ve svém projevu pan ministr.