Recept na křupavý bramborák

Vysočina je kraj, který se proslavil pěstováním brambor. Že Češi brambory milují, dokazuje spousta skvělých bramborových receptů na přílohy i samostatná jídla.

Mezi nejoblíbenější patří bramborák, placka ze strouhaných brambor, smažená dokřupava na pánvi vymaštěné sádlem.
Což takhle si dnes bramborák připravit? Podle našeho receptu se vám podaří!

Potřebné suroviny

  • 6 syrových brambor; typu B, které jsou tak akorát škrobnaté
  • 180 ml horkého mléka
  • 5 stroužků utřeného česneku
  • 1 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • Vepřové sádlo; na smažení. Pokud nemáte sádlo, vezměte si k ruce chuťově neutrální olej na smažení, vhodné jsou řepkový nebo slunečnicový.

Jak udělat bramborák

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přebytečnou tekutinu ze strouhaných brambor přes síto vytlačte.
  2. Do mísy dejte nastrouhané brambory a přelijte je horkým mlékem. Přidejte mouku, vejce, majoránku, sůl a utřený česnek. Zamíchejte a vytvořte polotekuté bramborákové těsto.
  3. Na pánvi rozpalte při střední teplotě tuk a nalijte na něj menší naběračku těsta, tu rozprostřete na placku.
  4. Bramboráky smažte z obou stran dozlatova, otáčejte pomocí obracečky s ohebným krčkem.
  5. Chcete-li ušetřit kalorie, položte je hned po vyndání z pánve na papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk.

Jak podávat

Bramboráky nejlépe chutnají čerstvé, hned po usmažení, tak jsou také nejkřupavější. Jak budou chladnout, jejich konzistence se změní z křupavé na tuhou až gumovatou. Na chuti jim to však neubere.

Servírujte je jako lehčí večeři nebo na chuť mezi hlavními jídly.

Tip: Menší bramboráčky poslouží jako skvělá příloha k masitým jídlům!

Dobré vědět

Na smažení bramboráků se nejlépe hodí litinová nebo nerezová pánev. Pokud takovou nemáte, nebo chcete mít jistotu, že se bramborák k pánvi při smažení nepřichytí, vezměte si pánev opatřenou nepřilnavou úpravou.

Bramborák by měl mít průměr kolem 20 centimetrů. U větších hrozí, že se při obracení budou trhat.

V klasické staročeské kuchyni se k bramborákům podávalo kysané zelí, které smažené jídlo odlehčilo.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografie: Inzerent