Sokolov: Den Horníků bude po letech opět s průvodem (TV Západ)

Letošní Den horníků v Sokolově má po minulých covidových omezeních konečně šanci proběhnout ve své tradiční podobě, tedy včetně průvodu horníků v uniformách. V sobotu 10. září by se mohly i další spolky a kluby z města.

"My bychom chtěli letos, aby se opravdu aktivně zúčastnily sportovní spolky. Právě těm město dává poměrně dost peněz na podporu jejich činnosti. To bychom byli moc rádi. Uvidíme, jak se to povede, protože proč to chceme? My když jsme byli teď dvakrát ve Schwandorfu, tak jsme viděli, jak ta spolková činnost tam funguje úplně jinak, než třeba u nás. Ony se tam fakt všechny ty spolky na to vyloženě těší. A ten průvod, když tam je, tak to ukazuje tu sounáležitost s tím městem. Což bychom chtěli, protože přesně o tom to potom je. Protože my, jako město, nemáme partnera, který, když mi řekneme pojďme udělat nějakou akci, aby byl nějaký dobrovolnický spolek nebo něco takového, aby prostě přišli a pomohli nám. To my tady bohužel nemáme. A tady tím bychom chtěli právě vytvořit malinkou soudržnost s městem," popsal motivaci města jeho místostarosta Ladislav Sedláček. 

Velkou konkurencí průvodu bude podobná akce v hornickém Kladně. 

"Letos bude i novinka to, že k nám přijedou hornické spolky ze Saalfeldu, z družebního města. A pak by měli přijet ještě horníci ze Schwandorfu, také z družebního města. Tak o to by to mohlo být zajímavější," přiblížil místostarosta. 

I letos se bude program odehrávat na tradičních místech. Na Starém náměstí kromě stánků najde místo folkové pódium. 

"My to folkové pódium spojíme se Sokolovským dostavníkem. Tam bude třeba AG Flek jako hlavní hvězda. Tam to začíná ve 14 hodin," doplnil informace místostarosta Ladislav Sedláček. 

Ve stejný čas se za Městským domem kultury začne prezentovat Policie ČR a Hasičský záchranný sbor. A v areálu Bohemia Armáda ČR s bohatou nabídkou techniky a vybavení. Na Bohemce nebudou chybět pouťové atrakce a rockové pódium nejen pro regionální kapely. Hlavní program pak bude probíhat na Novém náměstí. 

"Vrchol celého programu bude MIG 21, který začne hrát ve 21 hodin. To bude na Novém náměstí. A potom na Bohemce bude hrát revival Rammsteinu. A potom ve 22:30 bude ohňostroj. A ten ohňostroj bude navazovat na trošku na ty Rammsteiny, takže myslím si, že se mají lidé na co těšit," dodal Sedláček. 

Podrobný program si už nyní můžete prohlédnout odkaze v textové části reportáže.