Sokolov: Region získává zdarma pomoc s transformačním procesem (TV Západ)

Nejen v souvislosti se Sokolovskem se v České republice a dalších místech Evropy v posledních letech stále častěji skloňuje termín transformace.

Na procesu, který souvisí s plánovaným útlumem těžby hnědého uhlí, se mají podílet také města a obce, jejichž katastr je dotčený dobýváním této suroviny, u nás v čele s městem Sokolov. To nyní navíc získalo oficiální odbornou pomoci jako jeden z vybraných uhelných regionu v Evropě. 

„Jako město Sokolov jsme se dozvěděli, že Evropská komise vyhlásila výzvu na poskytnutí technické pomoci pro uhelné regiony. Těch je v rámci Evropy 32. Ve spolupráci s Karlovarským krajem jsme do této výzvy podali žádost a byli jsme úspěšní, protože Evropská komise z těch třiceti dvou uhelných regionů vybrala šest, kterým poskytne technickou pomoc. A v rámci České republiky je to právě Sokolov. Takže jsme to za to samozřejmě velmi rádi,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Technické poradenství poskytne mezinárodní nevládní organizace udržitelného rozvoje ICLEI. Žádost Sokolova byla hodnocena jako velmi dobře zpracovaná. 

„Mnoho uhelných regionů trpí stejným problémem, a to nedostatkem lidí. Takže máte mnoho krásných věcí. Měl jsem to potěšení již jednou navštívit vaše město. Město má k dispozici bydlení, práci, prostor ve školách, dobrou síť cyklostezek. Ale co vám chybí, jsou lidé. Lidé si ještě neuvědomili, jak pěkné místo Sokolovsko je. Mohli byste mít školicí programy, které zajistí, že místní lidé budou mít dovednosti, které jsou potřebné pro práci budoucnosti. Již pracujete na rozvoji svých jezer, tak v tom pokračujte. Rozvíjejte svůj cestovní ruch, ale také se ujistěte, že existuje nějaká kultura, která dokáže přilákat lidi, aby na Sokolovsko nejen přijeli, ale v regionu skutečně zůstali,“ shrnul svůj pohled zástupce organizace ICLEI George Stiff. 

Pomoc organizace město velmi vítá. Zkušenosti se budou dále předávat až na úroveň jednotlivých obcí. K tomu slouží řada koordinačních schůzek, které již byly zahájeny. 

„Technická pomoc jsou ty mozky. Je to odborná nadnárodní společnost, která má obrovské zkušenosti s řešením podobných situací v uhelných regionech v rámci celé Evropy. To znamená, pro nás je důležité, že tato společnost nám přinese svoje podněty z jiných měst, z jiných regionů v Evropě, kde mají stejné a podobné problémy a de facto je bude implementovat do popisovaného materiálu tady pro nás v Sokolově. Důležité je, že je to opravdu jako fyzická pomoc. To znamená, že pracovníci společnosti ICLEI jezdí a budou jezdit do Sokolova. To znamená opravdu nasávají to prostředí tady u nás. Měli by proběhnout 3 workshopy, kdy jeden už proběhl a jedna velká konference, kde to bude výměna informací z celé Evropy. To znamená, že tam opravdu počítáme, že se dozvíme informace nejen od společnosti, ale přímo od zástupců těch jednotlivých regionů,“ přiblížil starosta. 

Výsledkem má být zpracovaný komplexní manuál, jak postupovat v celém procesu transformace tak, aby byla úspěšná. S tím také pomáhá další společnost, BeePartner.

„Aby naši mladí lidé neodcházeli z našeho města a měli tady práci s přidanou hodnotou a de facto neustále se skloňuje strukturálně postižený region, tak my to chceme opravdu reálně uvést v život, aby Sokolov se proměnil v čase a věřím, že i s tím, že mimo technickou pomoc, společnost BeePartner nám připravuje plán spravedlivé územní transformace, tak to budou dva materiály, které nám přesně dají jasný návod, jak máme pokračovat dál, kde budeme mít i poznatky z těch okolních států,“ dodal Kubis. 

Technická pomoc má fungovat do konce letošního roku. Pro město Sokolov je díky rozhodnutí Evropské komise celý servis zdarma.